Cu două zile în urmă, col. dr. Gheorghe Lupescu, inspector-şef al Jandarmeriei Argeş, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mass-media locale, ocazie cu care a prezentat un bilanţ al activităţii depuse de instituţia pe care o conduce în cel de al treilea trimescu al acestui an. Totodată, o echipă de luptători din trupele speciale ale Detaşamentului Mobil a făcut o demonstraţie de arte marţiale.
Prezenţi în tot judeţul
Astfel, în perioada de referinţă, structurile de ordine publică ale jandarmeriei argeşene au executat 2.973 de misiuni, la care au participat 7.609 care ale unităţii. O atenţie deosebită a fost acordată manifestărilor publice şi cultural-artistice cu aglomerări de persoane, care prezentau grade diferite de risc. Datorită profesionalismului şi eficienţei cu care au fost gestionate, la nicio manifestare nu s-a impus intervenţia în forţă. Potrivit colonelului Lupescu, s-au făcut analize săptămânale a misiunilor desfăşurate în sistem integrat atât în mediul urban, cât şi în cel rural, staţiuni montane şi pe trasee turistice. 653 de patrule au fost realizate împreună cu poliţia, iar alte 1.657 au aparţinut exclusiv jandarmeriei.
Fapte penale
Activitatea de prevenire şi combatere a faptelor antisociale a fost direcţionată în special spre perfecţionarea serviciilor de ordine şi siguranţă publică pentru cetăţeni şi către scăderea criminalităţii stradale. În trimestrul al treilea, jandarmii argeşeni au constatat, independent, 22 fapte de natură penală şi au depistat 16 autori, iar împreună cu poliţiştii au constatat alte 22 de infracţiuni cu 27 de autori. Totodată, atât în perioada vacanţei de vară, cât şi după începerea noului an şcolar, Jandarmeria Argeş a iniţiat 102 acţiuni de prevenire a actelor antisociale în şcoli (combaterea violenţei, a consumului de substanţe interzise, tutun şi alcool în mediul şcolar).
Centru de comunicaţii mobil
În trimestul trecut, la Inspectoratul de Jandarmi Argeş a fost realizat un centru de comunicaţii mobil (CCM) într-o autospecială deservită de un echipaj specializat şi care are rolul de a furniza factorului decizional imagini în timp real şi flux informaţional. Toate acestea sunt necesare luării celor mai eficiente decizii pe timpul desfăşurării misiunilor. Centrul de comunicaţii mobil furnizează serviciile de comunicaţii voce, voce în reţele administrate de STS, videoconferinţă a MAI şi reţeaua STS, acces la baze de date, poştă electronică neclasificată, flux de date, transmiterea de imagini video live, comunicaţii radio în standard TETRA către un punct de comandă dislocat, un punct de comandă înaintat, dispecerat sau către conducerea Jandarmeriei Române. Totodată, CCM poate asigura extinderea infrastructurii de telecomunicaţii voce şi date în zone în care aceasta este deficitară.
Colaborare instituţională
Conducerea inspectoratului a avut permanent în atenţie cooperarea cu toate structurile locale cu atribuţii pe linia ordinii şi siguranţei publice, fiind încheiate acorduri parteneriale cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, iar în septembrie a fost semnat Planul de colaborare cu ISU şi Salvamont Argeş, cele trei instituţii urmând să acţioneze unitar în misiuni care presupun prevenirea accidentelor montane, salvarea persoanelor aflate în dificultate pe munte, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă pe traseele montane etc.
Obiective păzite de jandarmi
Jandarmii argeşeni asigură paza la 26 de obiective, dintre care 15 sunt cu importanţă deosebită pentru activitatea statului şi unul de interes strategic, celelalte constituind obiective economice, financiar-bancare sau aparţinând MAI. Totodată, IJJ asigură paza, protecţia, supravegherea şi intervenţia la 447,5 conducte magistrale de transport produse petroliere şi tronsoane de fibră optică, execută paza şi protecţia unor transporturi de valori şi/sau corespondenţă clasificată şi are încheiate trei contracte de asigurarea pazei la produse cu caracter special – materiale nucleare, combustibil nuclear şi substanţe toxice.
Demonstraţii de arte marţiale
Nu este niciun secret că şi Jandarmeria Argeş dispune de trupe speciale de intervenţie, mascaţii adică, similare celor de la poliţie, cunoscute sub denumirea de Detaşament Mobil. Această subunitate este alcătuit din peste 100 de luptători, extrem de bine pregătiţi fizic, care se antrenează zilnic şi sunt gata să facă faţă celor mai dificile situaţii unde sunt solicitaţi. Toţi membrii detaşamentului sunt practicanţi de arte marţiale (aikido, karate, judo, jujitsu), foşti sau actuali sportivi de performanţă, campioni şi vicecampioni în ramura sportivă pe care o practică. Toţi sunt atestaţi instructori cu recunoaştere naţională şi internaţională, deţinători ai centurii negre 2 sau 3 DAN, iar unii dintre ei participă la turnee interne şi externe nu doar în calitate de sportivi, ci şi de arbitri. Dacă la precedenta întâlnire cu presa jandarmii argeşeni au prezentat un exerciţiu cu câini, de data asta mascaţii – fără cagule – au prezentat o demonstraţie de arte marţiale, în care şi-au dovedit nivelul ridicat de pregătire şi stăpânire a tehnicilor de luptă. De altfel, colonelul Lupescu spunea că intenţionează să mărească efectivele Detaşamentului Mobil, sens în care a şi demarat diligenţele necesare către decidenţi.