Transportul judeţean de persoane se confruntă cu o nouă criză, după cea generată în august de scoaterea autobuzelor „Publitrans” de pe traseele preorăşeneşti. Cele 11 noi trasee de transport judeţean sunt blocate acum din cauza unei hotărâri a instanţei de judecată care a găsit întemeiată contestaţia unei firme participante la licitaţia organizată pe 31 august de Consiliul Judeţean.
Ciudăţeniile justiţiei
Cele 11 trasee au fost înfiinţate prin decizie a Consiliului Judeţean, fiind considerate noi. Şase operatori au contestat însă rezultatul licitaţiilor şi cer instanţei să declare traseele ca fiind vechi. Motivul: în acest fel, conform legii transporturilor, ar fi avantajaţi la punctaj şi ar câştiga traseele. Culmea este că, în aceeaşi speţă, cinci instanţe au respins contestaţiile, iar una a admis cererile unei firme. Rezultatul – traseele sunt blocate, iar operatorii nu pot intra pe ele.
Speranţe la recurs
Consiliul Judeţean vrea să facă recurs. Dar până una-alta, consiliile locale trebuie să emită hotărâri prin care să înfiinţeze un transport intracomunitar. Va fi făcută astfel legătura cu traseele judeţene existente (în Argeş sunt 144 de trasee cu 33 de operatori care au un parc auto de 282 de maşini, multe vechi şi care circulă suprapline).
Teama de stradă?
Ion Mînzînă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a înfierat încă o dată legislaţia care îi avantajează pe transportatorii cu vechime pe trasee, chiar dacă au maşini depăşite din punct de vedere tehnic. La întrebarea de ce nu sunt puşi parlamentarii la treabă pentru a modifica legislaţia, Ion Mînzînă a dat vina pe… stradă. „Nu vedeţi că orice tentativă de schimbare a legislaţiei se loveşte de proteste, că de ce schimbăm legea, că urmărim ceva anume? Nu urmărim nimic ascuns. Pur şi simplu vrem să facem lucrurile să fie mai bune”, a declarat Mînzînă.