Am scris ieri despre Coreea de Nord, ultimul regim comunist din lume cu tendinţe apocaliptice. L-am întrebat ieri-dimineaţă pe un amic din New York ce s-a descoperit după atacul terorist al unui uzbek asupra bicicliştilor din New York. Individul a intrat cu strigăte de „Allahu Akbar!” şi cu o maşină în cicliştii din Manhattan. Rezultatul: opt morţi. Am aflat că negociatorii folosesc filiera „canalul de New York” pentru a avea contacte cu Coreea de Nord. Joseph Yun a stat de vorbă cu diplomaţii misiunii nord-coreene pe lângă Naţiunile Unite. La începutul preşedinţiei Trump, mandatul lui Joseph Yun era limitat la eliberarea americanilor deţinuţi în Coreea de Nord. Joseph Yun le-a cerut clar interlocutorilor săi nord-coreeni să „termine cu testarea bombelor nucleare şi a rachetelor” – a comunicat un înalt responsabil din Ministerul de Externe.
Coreea de Nord a realizat la 3 septembrie cea de a şasea explozie nucleară, cea mai puternică de până acum. Rachetele balistice intercontinentale sunt susceptibile de a atinge teritoriul SUA. La 19 septembrie, Donald Trump a promis distrugerea totală a Coreei de Nord dacă ea ameninţă SUA sau aliaţii ei. Ultimul contact între Joseph Yun şi şefii nord-coreeni a avut loc în iunie, când acesta s-a dus la Pyongyang pentru a negocia eliberarea unui american, Otto Warmbier. Acest student de 22 ani a decedat la câteva zile după eliberarea sa. Ciudat, nu? Trei americani mai sunt deţinuţi.
Peste câteva zile, Donald Trump a declarat că „este o pierdere de timp să porţi negocieri cu «omuleţul cu rachete»”, cum l-a poreclit el pe conducătorul nord-coreean, Kim Jong-un. Rămâne de văzut dacă Trump va face, în fine, ceea ce trebuie, adică să-l şteargă pe manipulatorul coreean de arme atomice de pe faţa globului.