Ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional „Sus pe Argeş, la izvoare” va înregistra o premieră! Şi nu una cu care comunitatea locală s-ar putea lăuda, din contră. Este pentru prima dată când mama unei copile, care a fost respinsă la preselecţia competiţiei, va intra în greva foamei, chiar în faţa sălii de spectacol…
„Competiţie… imorală”
Recent, cotidianul nostru a scris despre modul în care s-a desfăşurat preselecţia pentru festivalul pe care an de an îl organizează Şcoala de Arte din Piteşti, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Este prima mare încercare pentru noul manager, Elena Iagăr, care a preluat funcţia în luna iulie, şi cu toţii ne dorim ca spectacolul la care participă zeci de tineri interpreţi din toată ţara să crească prestigiul oraşului. Numai că ceea ce trebuia să fie o sărbătoare pentru comunitate se transformă într-un prilej de a scoate la iveală modul în care sunt promovaţi anumiţi copii, în detrimentul altora. Cel puţin aşa susţine Luminiţa Călin, mama unei fete care a fost respinsă la prelecţia de săptămâna trecută. Adolescenta nu este o oarecare fostă elevă a Şcolii de Arte, ci un nume care s-a impus în ultimii doi ani pe scenele multor festivaluri naţionale şi internaţionale. Multitudinea de trofee este expresia volorii ei, recunoscute de specialişti. Fata îşi dorea din tot sufletul să cânte şi-n faţa colegilor, prietenilor, admiratorilor din Piteşti, dar, surpriză! N-a trecut de faza preselecţiei! Iuliana nu are nimic să-şi reproşeze în privinţa modului în care a cântat cele două piese în faţa juriului, iar mama sa este şi mai revoltată. Deşi, logic, orice părinte este subiectiv când e vorba de odrasla sa, totuşi Luminiţa Călin spune că „s-a umplut paharul” şi nu mai suportă să îndure „mizeria care domneşte în cazul multor concursuri muzicale organizate de Şcoala de Arte”. Mai exact, femeia contestă dreptul unor profesori de muzică, fie ei şi universitari, de a-şi juriza la preselecţii şi festivaluri propriii elevi. Cunoaşte astfel de cazuri şi cataloghează drept imoral, dacă nu cumva şi ilegal, modul în care se desfăşoară multe dintre competiţii.
Protest în stradă
Fata, care cântă şi-n corul bisericii Mavrodolu, se roagă ca Dumnezeu să-i ierte pe cei care-au nedreptăţit-o şi jură că nu va mai participa la vreun concurs organizat în Piteşti. Pragmatică, mama ei nu se rezumă la rugăciuni şi nu vrea să lase lucrurile aşa. Consideră că Iuliana, la toate concursurile naţionale la care a urcat pe podium, a reprezentat Piteştiul şi tocmai „acasă” la ea este umilită. Luminiţa Călin vrea ca apelul ei să fie luat în seamă nu doar de presa locală, ci şi de autorităţi, în speţă Consiliul Judeţean, şi ca atare, astăzi, se va aşeza cu diplomele şi trofeele Iuliei în faţa Casei Sindicatelor, locul în care, după-amiază, se va desfăşura prima etapă a Festivalului „Sus pe Argeş, la izvoare”. Speră ca reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene să-i asculte păsul, altfel este decisă să intre în greva foamei! Dacă se va ajunge până aici, atunci cu siguranţă festivalul va căpăta o faimă naţională, la care Elena Iagăr, managerul Şcolii de Arte, nici nu visa.
De altfel, mama cu sufletul răvăşit afirmă că este dispusă oricând să meargă la o emisiune tv pentru o confruntare în direct cu tânăra directoare. O provocare pe care aproape sigur Elena Iagăr nu o va primi, argumentând că vrea să evite „bălăcăreala în faţa camerelor tv”, dar în schimb afirmă că va reacţiona dur în cazul în care va fi acuzată pe nedrept sau calomniată, apelând la Justiţie. Şi cum nu-şi doreşte scandal nici la festivalul care începe azi, ne-a asigurat că şi-a luat toate măsurile şi „nu va intra oricine în sală, ci doar pe bază de invitaţie specială”…