Ziua memorabilă de 31 octombrie 1517 este considerată începutul reformei protestante, o mişcare reformatoare de înnoire a bisericii catolice din Europa Occidentală. Reforma a fost începută de Martin Luther, care a finalizat traducerea Vechiului Testament, realizând o versiune integrală a Bibliei în limba germană. Lucrările călugărului teolog Luther, ajuns profesor, s-au răspândit prin intermediul tiparului. Tezele lui se citeau în toată Europa, dar paradoxul era că el nu cunoştea Europa. Urmarea reformei a fost scindarea bisericii catolice în diverse biserici: protestantă, luterană, reformată şi calvinistă (în Elveţia). De reţinut e că protestantismul nutreşte nobila aspiraţie de a reveni la formele primare ale creştinismului.
Influenţa lui Luther a cuprins în secolul al XVI-lea nu numai Germania, ci şi Polonia, Boemia, Ungaria, România. Istoria Bisericii Luterane pe teritoriul României îşi află începuturile în secolul al XVI-lea, prin umanistul şi reformatorul Johannes Honterus, din Braşov. Scrierile lui Martin Luther au fost răspândite în Transilvania în rândul populaţiei catolice germane prin editarea de către Honterus, în tipografia proprie din Braşov, a cărţii sale pentru reformă, denumită în traducere „cărticica de reformă”. Aşadar, populaţia germană din Ardeal a trecut în această perioadă aproape în totalitate la confesiunea luterană. În multe localităţi ale Transilvaniei, integrată pe atunci în spaţiul european, bisericile gotice şi şcolile evanghelice-luterane stau drept mărturie pentru cultura occidentală a saşilor ardeleni.
În luna august am vizitat Biserica Neagră din Braşov şi am fost uimită să constat că elevi ai Liceului „Honterus”, îmbrăcaţi cu jachete portocalii pentru a fi uşor recunoscuţi de vizitatori, erau ghizi de ocazie. Se auzea în special germana şi engleza, iar informaţiile oferite erau fondate. Am discutat cu mai multe fete deosebit de bine instruite şi m-a frapat seriozitatea serviciului prestat în vacanţă. În incinta bisericii erau panouri cu date şi ilustraţii din Ardeal. Am aflat că Biserica Luterană din România numără aproximativ14.000 de credincioşi care au sărbătorit la 31 octombrie 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther. Statul german a declarat în acest an jubiliar ziua de 31 octombrie zi de sărbătoare religioasă în toată ţara.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.