Un colectiv coordonat de prof. dr. Radu Negoescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a elaborat recent un studiu legat de relaţia dintre fericire şi sănătate. Ştim cu toţii din experienţa personală de viaţă că există fără dubii o corelaţie dintre starea psihică pozitivă şi sănătatea durabilă. Ca şi între nefericire, stres şi probleme de sănătate, îndeosebi cardiovasculară şi psihică.
Consult anual mii de bolnavi. Sunt foarte puţini aceia care nu-mi spun că stresul şi neîmplinirile sunt cauzele bolilor pentru care ne solicită ajutorul. Aud foarte des de la oameni fără pregătire formularea: „Prevăd ca voi muri de inimă rea”.
Este greu de răspuns la întrebarea: „Ce înseamnă fericirea?”. Pentru că fiecare om are criteriile sale după care evaluează acest lucru. Ceea ce este însă o certitudine o reprezintă faptul că fericirea nu are cum să fie permanentizată.
Într-un sondaj IRES (Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie), 1141 de subiecţi întrebaţi ce înţeleg într-un singur cuvânt prin a fi fericit au răspuns: Sănătatea – 19%, bunăstarea materială – 13%, familia – 9%, traiul decent – 8%, a nu duce lipsă de nimic – 6%, a avea un loc de muncă – 5%. La coada listei, cu doar 1% sunt libertatea, a da naştere urmaşilor şi a crede în Dumnezeu.
Un grup de cercetători de Harvard a studiat asocierea emoţiilor pozitive cu scăderea riscului de suferinţă cardiovasculară. A reieşit că optimismul şi confortul psihic reduc cu 50% probabilitatea unui accident vascular cerebral şi a infarctului miocardic. Indiferent de vârstă, greutate corporală sau fumat.
Satisfacţia vieţii, împlinirea şi confortul psihic cresc speranţa de viaţă. Într-un clasament al ţărilor membre UE legat de satisfacţia vieţii, pe primele 5 locuri sunt Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda şi Luxemburg. România este pe locul 19. 91% dintre danezi sunt satisfăcuţi de viaţa lor!
Bulgaria este pe ultimul loc. La nivel mondial, din 157 de ţări în care s-au făcut studii, Danemarca este tot pe primul loc. Danezii sunt urmaşii vikingilor.