Mai nou, autorităţile şi instituţiile publice din judeţ sunt obligate să afişeze atât la sediu, cât şi pe pagina proprie de internet lefurile funcţionarilor, transparenţa veniturilor salariale fiind, din această toamnă, literă de lege. În Argeş încă se mai lucrează la acest aspect…
Date neactualizate la Prefectură şi primării
Salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu mai este ţinută la secret. De două ori pe an, la 31 martie şi 30 septembrie, autorităţile şi instituţiile publice din Argeş au sarcina să lipească la avizier şi să publice pe net liste cu date precise, precum: salariul de bază, indemnizaţia de încadrare, valoarea brută a sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor şi a premiilor, inclusiv baza legală a acordării acestora, valoarea anuală a voucherelor de vacanţă, valoarea anuală a indemnizaţiei de hrană, orice alte drepturi în bani/natură. Prima dată limită din calendar, 31 martie, a fost ratată, întrucât legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicată în Monitorul Oficial la 28 iunie. Al doilea termen, 30 septembrie, a fost respectat doar de o parte a bugetarilor. Cel puţin asta am constatat ieri, când am luat la puricat site-urile autorităţilor şi instituţiilor publice din judeţ.
Bunăoară, Instituţia Prefectului nu şi-a actualizat datele de interes public. Nici Primăria Piteşti nu este la curent cu noutăţile privind transparenţa veniturilor salariale. Codaşă la acest capitol este şi Primăria Costeşti. În urmă a rămas şi Primăria Câmpulung. Primăria Topoloveni are o pagină de internet depăşită, cu date neactualizate la mai multe secţiuni, nu numai în ceea ce priveşte lefurile angajaţilor. Primăria Ştefăneşti dezamăgeşte prin lipsa unui site (este în construcţie).
Cum conceptul este nou introdus pe piaţa muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş este, deocamdată, în faza de a informa autorităţile şi instituţiile publice că au obligaţia de a publica veniturile salariale, aşa că, deocamdată, nu vorbim de sancţiuni. E bine de ştiut că pentru cele care nu se conformează amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.
De notat că ITM Argeş s-a adaptat legii, aşa încât tabelul cu funcţii şi salarii brute este lipit la avizier, iar lista se regăseşte şi pe site-ul instituţiei.