Astăzi începe Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Candidaţii sunt aşteptaţi la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, acolo unde şi-au anunţat participarea câteva companii mari din judeţ, în frunte cu Automobile Dacia. Problema însă, după cum am aflat din discuţii purtate cu diverşi angajatori, nu e la firmele mari (unde proaspeţii absolvenţi dobândesc competenţe şi abilităţi chiar la locul de muncă, participând la diverse stagii de pregătire), ci la firmele mici care caută forţă calificată. Ne referim, aşadar, la meseriaşi, absolvenţi de şcoli profesionale şi licee cu profil tehnic. Programa actuală are lacune când vine vorba despre materia aplicată (practica), iar multe unităţi de învăţământ nu au dotările necesare pentru şcolirea absolvenţilor.
Criză la firmele mici
Recent, un mic intreprinzător se plângea că nu găseşte, domnule, un electrician bun (ca să nu mai spun că unii caută încă un tractorist care să întoarcă autovehicolul fără să dărâme gardul). Cei care chiar cunosc meserie şi au experienţă lucrează deja la marile companii, iar firmele mici caută cu disperare „tinere talente”. Deci, aici este adevărata provocare. Ca să fiu mai clar, firmele mici nu au nici banii şi nici timpul necesar pentru a pregăti oameni. Ele au nevoie de omul potrivit la momentul potrivit şi, din păcate, când acesta apare, rareori îi pot oferi un salariu comparabil cu cel dintr-o corporaţie. Atunci intervine criza. Pe de o parte, angajatorul suferă fiindcă nu poate oferi servicii la un nivel de calitate dorit, iar angajatul se revoltă pentru că: fie primeşte prea puţini bani, fie este dat afară în câteva luni ca urmare a prestaţiei sub aşteptări. Care ar fi soluţia? Păi, cred că înfiinţarea unor şcoli de meserii e o variantă. Şi mă gândesc la şcoli axate pe cel mult trei tipuri de activităţi conexe. Altfel spus, fiecare şcoală cu specialitatea ei – nu o tocană de specializări care te fac să crezi că eşti omul bun la toate (cum i-am auzit pe unii că se pricep şi la mecanică, şi la partea electrică, şi la instalaţii, şi la zidit case). De aceştia să vă feriţi.
Un Comentariu
Puiu
Nu stiu cine si cand a lansat proverbul”Meseria este bratara de aur” , dar prea l-a nimerit. Cred ca are un caracter etern in ciuda faptului ca unele meserii au disparut.Da , dar au aparut altele.Meseriasul este cel care executa niste lucrari absolut necesare in societate, de o inalta dificultate.Si poate sa o faca datorita faptului ca are o pregatire teoretica f buna si multa practica. Daca la acestea se mai adauga si pasiune, rezultatul muncii este extraordinar. Nu de putine ori auziti oameni care spun despre cei care i-au multumit prin serviciile lor de calitate: „sunt meseriasi”.Poate era mai corect sa zic „auzeati” si as intra cu adevarat in sensul articolului.Asta pentru ca este foarte adevarat ca numarul meseriasilor a scazut consderabil si a crescut numarul ” doreilor”.Eu regret foarte tare disparitia unor meserii pur romanesti si care nu mai au putere de revenire. Aveti perfecta dreptate cand sustineti infiintarea unor scoli de meserii ,si cu permisiunea dumneavostra as adauga necesitatea contactarii meseriasilor care astazi au stiinta, dar nu mai au putinta.La intrebarea din titlu raspunsul puteti fi chiar dumneavoastra, un meserias tanar care a stiut sa se scoleasca si sa fure de la seniorii ” meseriasi”.