A fost odată un om care în fiecare zi se trezea la ora 7, mergea la serviciu, ajungea acasă întotdeauna târziu, pentru că mai apareau treburi de rezolvat la birou. Omul avea o familie de intreţinut, o maşină şi rate grele de plătit la bancă pentru apartament. Ca să scape de obligaţii, el muncea din ce în ce mai mult, dar îşi neglija sănătatea şi familia. Salariul tot nu creştea.
Într-o dimineaţă, a descoperit pe facebook că există alţi oameni care te pot „antrena” să nu mai fii un… şoarece prins în rutina unei vieţi împovărătoare şi anoste. Dezvoltarea personală e un subiect „la modă”, aşa s-a apucat şi el să citească despre asta. Şi tot citind, a descoperit anumite lucruri. De exemplu: „gândeşte pozitiv”, „nu folosi afirmaţii negative”, stabileşte-ţi obiective realizabile”, „mergi la sală”, acordă-ţi 15 minute de relaxare şi meditaţie zilnică”. Iar toate astea putea fi învăţate doar cu ajutorul unui „antrenor”. Astfel, el s-a hotărât să-şi găsească unul. Căutând pe marea învolburată a internetului, a dat peste o pleiadă de antrenori: unii îl puteau învăţa să slăbească, alţii să-şi facă o afacere, să-şi crească profitul, să-şi asculte intuiţia, să-şi găsească jumătatea, ba chiar să-şi crească bine copilul. Toate acestea – extrem de profitabile pentru… „antrenori”.
Şi tot citind el despre destinele unor oameni de top, a descoperit că niciunul nu a absolvit vreun curs de dezvoltare personală, nici nu şi-a cheltuit banii pentru astfel de cursuri, ci evoluţia a venit din îmbinarea experienţei de viaţă cu propria pasiune şi propria dorinţă de cunoaştere.
Astfel, omul inteligent, dar încorsetat de rutină, a ajuns la câteva concluzii: nu trebuie nimeni să-ţi spună cum să reuşeşti, atâta vreme cât dorinţa de reuşită e mai puternică decât tine. E adevărat că la şcoală nu te învaţă nimeni cum să ai succes, dar te învaţă cineva să citeşti. Iar informaţiile plătite cu bani grei pe un curs de dezvoltare personală pot fi obţinute uşor CITIND. Dacă citeşti, nu ai nevoie de investiţii în cursuri ale unor firme al căror interes este doar profitul. Linia dintre informaţia de calitate şi speculaţia financiară obţinută prin pseudo-informaţie este una foarte fină. Vă dau un exemplu: un cunoscut „antrenor” din România, culegător de flori prin străinătate, fără facultate de administrare a afacerilor, cu vreo câteva cărţi citite, cu mult debit verbal, cu un discurs aproape de cel al unui politician demagog, reuşeşte să adune vreo 300 de oameni de afaceri cu experienţă, chiar şi de 30 de ani, la un eveniment în care el să-i înveţe cum să-şi dezvolte afacerile. Şi toţi cei 300 plătesc intrarea la curs…
Prin urmare, dacă într-adevăr vă e foame de dezvoltare personală, realizaţi-o într-un mod inteligent şi necostisitor: citiţi subiecte care vă pasionează şi vă inspiră să reuşiţi mai mult!
Antonia TĂNASE