Ieri-dimineaţă, începând cu ora 10, sirenele au sunat din nou în Piteşti şi în alte localităţi din judeţ. Este vorba despre un exerciţiu de verificare a sistemelor de alarmare publică. Cel mai des este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice când este simulată producerea unor situaţii de urgenţă (inundaţii, viituri, alte catastrofe naturale), care ar pune în pericol viaţa oamenilor. Rezultatele verificărilor vor fi centralizate şi vor face obiectul unor analize în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei. Într-o situaţie reală, argeşenii trebuie să ştie că sunetele sirenelor îi atenţionează că sunt în pericol şi în funcţie de decizia autorităţilor ar trebui să-şi părăsească în grabă locuinţele şi să se adăpostească în locurile special amenajate ori anunţate de protecţia civilă.
Localităţi fără sirene
Aşa cum am relatat în urmă cu o lună, verificarea mijloacelor de alarmare face parte din programul de protecţie civilă PROCIV 2017 elaborat la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care precizează că astfel de exerciţii periodice vor avea loc în prima zi de miercuri a lunii. În Argeş există 210 sirene care ţin de autorităţile locale, 151 fiind electrice şi 59 electronice, iar 87 pot fi acţionate în sistem centralizat. 170 dintre ele sunt amplasate în localităţi din judeţ, 10 sunt instalate la instituţii publice şi alte 30 la operatori economici. Potrivit ISU Argeş, problema e că la nivelul judeţului mai sunt şi vreo 28 de comune care nu dispun de sirene, alarmarea populaţiei în caz de situaţii de urgenţă/calamitate putând fi făcută prin mijloace alternative precum clopotele bisericilor sau portavoce/difuzoare instalate pe autovehicule trimise pe uliţele satelor.
Referitor la alarmarea de ieri, suntem de acord cu cititorii care ne-au sunat la redacţie ca să-şi exprime supărarea că exerciţiul n-a fost anunţat măcar cu o zi mai devreme. Nu de alta, dar nu toţi au reţinut că sirenele, al căror sunet multora le dă fiori, vor suna în prima miercuri a lunii, iar un om mai slab de înger, cum se zice, se poate speria şi suferi chiar un atac de panică. Aşa că, pentru următoarea alarmare, le propunem reprezentanţilor ISU Argeş să mediatizeze cu o zi înainte exerciţiul.
Un Comentariu
Marian
Dacă tot sună, cum mai știm când e cu adevărat pericol? Aștia nu au auzit de Baiatul care a strigat „lupul”?