* ADP Piteşti va da în judecată firma angajată să se ocupe de calitatea apei
Deşi a trecut doar un an de la contractul încheiat între ADP Piteşti şi SC Maramureş Zeolite Industry SRL (contract ce avea drept obiect modernizarea a nouă izvoare din Piteşti cu filtre pentru furnizarea de apă potabilă), administraţia locală s-a confruntat cu zeci de probleme care, într-un final, au dus la un conflict deschis între cele două părţi. Astfel, în vreme ce firma din Maramureş acuză că i s-au întârziat sau i s-au refuzat plăţile, ADP se apără dovedind cu buletine de analiză că tehnologia implementată e… apă de ploaie.
Nouă lucrări, niciuna bună
Concret, la toate cele nouă izvoare unde au fost montate filtre cu zeolit nivelul amoniului depăşeşte valorile maxim admise, stabilite de către Direcţia de Sănătate Publică. Concluzia? Apa e nepotabilă.
Culmea e că ADP a crezut că treaba e ca şi rezolvată, după ce, în fazele iniţiale (imediat după montarea filtrelor), rezultatele buletinelor microbiologice şi fizico-chimice au ieşit cum nu se poate mai bine. Astfel, ADP a trimis banii în contul firmei maramureşene şi şi-a făcut planuri pentru modernizarea a încă 17 izvoare din Piteşti.
La câteva luni însă, în urma unor analize de „rutină”, s-a descoperit că nivelul amoniului a depăşit de două până la 10 ori valoarea maximă admisă! Firma din Maramureş a încercat să dreagă busuiocul spunând că e cumva normal ca pe timpul verii şi toamna să apară variaţii, însă va interveni cu o „tehnică de eficientizare a filtrelor existente pentru a face faţă noilor valori”. Dar nu s-a mai ajuns aici, iată de ce…
ADP Piteşti a reclamat şi faptul că anumite elemente ale montajului nu funcţionează (capete de filtrare şi pompe) şi a somat firma „Zeolite” să intervină în cel mai scurt timp posibil, precizând că plata la ultima lucrare (izvor Craiovei) va fi amânată până la repetarea analizelor la două luni după punerea în funcţiune.
Conflict deschis
De aici, lucrurile au degenerat într-un conflict care, foarte probabil, va fi rezolvat doar pe calea instanţei judecătoreşti. Directorul „Zeolite”, Cristian Cristea, consideră că „o înţelegere amiabilă nu mai poate avea loc şi va cere în instanţă recuperarea sumelor neachitate, dar şi daune morale pentru imaginea proastă adusă societăţii”.
„Refuzul dv de a efectua recepţia şi plata pentru instalaţia de tratare şi filtrare aferentă izvorului Craiovei este o încălcare a prevederilor contractuale […]. Am sistat furnizarea materialelor care asigură întreţinerea instalaţiilor şi materialului filtrant, ceea ce generează o supraîncărcare a materialului filtrant, epuizarea capacităţii de schimb cationic şi imposibilitatea regenerării. Vă informăm că sunteţi direct răspunzători pentru acest aspect” – mai spune Cristian Cristea.
ADP Piteşti va intenta la rându-i proces pentru recuperarea prejudiciilor.
„Este evident că soluţia propusă de firma dv nu este performantă, în condiţiile în care la numai câteva luni de la punerea în funcţiune am constatat că parametrul Amoniu nu se încadrează în valorile stabilite prin Legea 458/2002, aspect ce nu a fost remediat nici în prezent. De altfel, aţi recunoscut disfuncţionalităţile sistemelor ca fiind culpa dv, solicitându-ne acceptul pentru a demara lucrările de modificare în cel mai scurt timp. Dar nu aţi întreprins nimic în acest sens lăsând sistemele cu instalaţii necorespunzătoare care se defectează permanent şi nu asigură apă potabilă. Vom fi nevoiţi să eliberăm certificat constatator negativ şi, dacă până la 15 septembrie a.c., nu interveniţi pentru rezolvarea problemelor, vom proceda la acţionarea dv în judecată” – se arată într-o adresă trimisă firmei din Maramureş.
Ce spune şeful ADP
Contactat de redacţia „Argeşul”, directorul ADP Piteşti a vorbit deschis despre tot acest scandal care a răsuflat şi în presa locală, fără ca anumite publicaţii să-i solicite un punct de vedere. Mircea Branişte a admis că a refuzat plata la izvorul din Craiovei, fiind o greşeală asumată, dar motivată de experienţa nefavorabilă a celorlalte lucrări care s-au dovedit a fi un fiasco. Din păcate, din toată această poveste cetăţenii au de suferit. În momentul de faţă, toate izvoarele din Piteşti au un nivel de amoniu peste pragul admis şi singura soluţie este acţionarea firmei în judecată. „Cu banii, încercăm să rezolvăm problema şi, de asemenea, avem de gând să organizăm o licitaţie pentru restul de 17 izvoare care nu au «beneficiat» de filtrele Zeolite. Oamenii trebuie să ştie că apa este în regulă din punct de vedere bacteriologic şi doar nivelul de amoniu este crescut. Dar pentru asta suntem obligaţi prin lege să afişăm mesajul potrivit căruia apa este nepotabilă” – a conchis Mircea Branişte.