În vârstă de 20 de ani, Dragoş a urmat un an de facultate la Braşov, la locurile subvenţionate, după absolvirea seminarului teologic, însă culoarul Rucăr-Bran, care-i provoca stări de vomă, ori de câte ori venea acasă, l-a făcut să-şi schimbe planurile. Aşa că a luat-o de la capăt cu Universitatea din Piteşti, în vară fiind admis la Facultatea de Istorie, la locurile cu taxă. Cu… bunica de mână (cel mai aprig susţinător al său), Dragoş a bătut, timid, la uşa campusului universitar ca să ceară găzduire. Aici a găsit înţelegere de la administratorul Vasile Stănciulescu, asta şi graţie lui Cosmin, şeful de cămin..
Sancţiuni
Cosmin, un alt personaj al poveştii noastre – student în anul doi la master la Materiale şi Tehnologii Nuleare, dar şi… proaspăt însurăţel – are la activ şase ani de stat la cămin. În vârstă de 25 de ani, tânărul de toată isprava este unul „de-al casei”. Înţelege rostul contractului încheiat între studentul beneficiar şi conducerea internatului. În actul care are ca un fel de antet fraza „Fumatul interzis în cămin” sunt prevăzute sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de bun-simţ, ţigara aprinsă fiind cap de listă. Bunăoară, cu 3-5 zile de muncă în folosul comunităţii ar putea fi pedepsit studentul care aruncă resturile menajere în spaţiile de uz comun.
„Sportul” preferat al studenţilor de la cămin este să arunce sticle şi tot felul de gunoaie pe fereastră. Pentru tinerii certaţi cu bunul-simţ a fost introdus în contract paragraful cu sancţiuni.
„Viaţa la căminul studenţesc este ca o… şcoală a vieţii. Îţi speli farfuria, îţi faci patul, te autogospodăreşti şi nu de puţine ori rămâi fără un ban în buzunar… Altfel spus, învăţăm să ne purtăm singuri de grijă după ce… am ieşit de sub fustele mamei. De exemplu, eu am avut coleg de cameră care nu ştia cum să ţină o mătură în mână. Până la urmă a învăţat lecţia de curăţenie…”, a povestit Cosmin.
Cazarea, 110-160 lei/lună
Administratorul Vasile Stănciulescu ne-a informat că în cele două cămine ale Universităţii din Piteşti sunt disponibile 700 de locuri, aproximativ 500 fiind ocupate până la 27 septembrie. Dacă în alţi ani era „bătaie” pe un pat, iată că în pragul noului an universitar 200 de locuri au rămas neocupate.
Pe timpul verii au fost efectuate reparaţii curente şi igienizări în cele două clădiri. Odată cu începerea noului an universitar vor fi reabilitate fostele băi. Camerele sunt ocupate de studenţi din Argeş şi din judeţele limitrofe, dar şi de tineri din Republica Moldova, Africa şi din ţările arabe.
Studenţii care sunt la locurile subvenţionate plătesc 110 lei/lună, iar cei de la locurile cu taxă, cu 50 lei mai mult. Pe tinerii care au părinţi cadre didactice cazarea îi costă 60 lei/lună.
10 lei cartela la cantină
În campusul universitar există şi o cantină studenţească. Cartela de masă costă 10 lei/zi. Meniul servit la prânz este gustos şi întotdeauna cu două variante, ne spune Cosmin. De pildă, ciorbele pot fi de văcuţă sau de potroace, de afumătură sau de burtă, de pui sau de peşte, de perişoare sau cu găluşte, de roşii cu tăieţei sau de fasole, de dovlecel sau de spanac etc. La felul al doilea mesenii au, tot la alegere, pulpe de pui sau paste cu carne, coaste de porc la cuptor cu sos marinat sau aripioare la cuptor, iahnie de fasole cu cârnaţi sau mici cu muştar, pui cu sos de smântână sau gulaş de vită, peşte sau musaca de cartofi, ardei umpluţi sau varză a la Cluj, cordon bleu de pui sau ceafă la grătar, chifteluţe marinate sau ostropel de pui, mâncare de fasole verde sau ficăţei cu bacon, ciulama de ciuperci sau cotlet la grătar, şniţel cu piept de pui sau sarmale etc. Drept garnitură primesc piure, cartofi la cuptor cu rozmarin, cartofi rustici, pilaf cu legume sau mămăliguţă. La pupitrul dirijoral al bucătăriei se află domnul Piţigoi. Cantina studenţească este deschisă de luni până vineri, între orele 11.30-15.30. La liber (fără cartelă) preţul meniului este 12 lei.