Luni după-amiază, judiciarişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş au pus în aplicare un mandat privativ de libertate emis de Tribunalul Argeş privind-o pe Silvia Grancea, în vârstă de 45 de ani, din Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, condamnată la trei ani de închisoare cu executare în regim de detenţie pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
A „schimbat” domiciliul
Împricinata este una dintre femeile implicate în dosarul stăpânilor de sclavi din localitatea precizată, caz care a făcut rapid înconjurul lumii, fiind reluat şi prezentat de toate marile agenţii de presă. Plasată iniţial în arest preventiv, inculpata a atacat decizia instanţei, care a dispus o măsură mai blândă şi anume arestul la domiciliu. Procesul şi-a urmat cursul firesc şi a urmat condamnarea la instanţa de fond, care a fost atacată cu apel. Săptămâna trecută, magistraţii au respins acţiunea şi după ce hotărârea judecătorilor a rămas definitivă, Silvia Grancea, acuzată că a exploatat două persoane, a fost ridicată de acasă şi depusă la Penitenciarul Mioveni. Adică a schimbat domiciliul.
Alte condamnări
Până la această dată, în acelaşi dosar disjuns în şase cauze din cauza volumului mare de muncă şi al numărului de inculpaţi clasificaţi de procurorii DIICOT Piteşti pe familii şi număr de persoane exploatate, alţi patru stăpâni de sclavi au fost condamnaţi la pedepse diferite. Aceştia sunt Codruţ Ciprian Onică, acuzat că ar fi exploatat două persoane, care a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, Aurel Onică, recidivist, care a exploatat trei persoane şi a primit cinci ani şi patru luni de puşcărie, Viorel Grancea, acuzat că ar fi exploatat două persoane şi s-a ales cu o condamnare de patru ani şi patru luni, şi Ionuţ Cătălin Grancea, în sarcina căruia s-a reţinut că ar fi exploatat două persoane, condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare în regim de detenţie. Luni, Curtea de Apel Piteşti a respins recursurile declarate de aceştia şi a menţinut decizia Tribunalului Argeş ca instanţă de fond. Victimele lor, Constantin Florian Bratu, Mircea Florin Dincă şi Constantin Cazan, s-au constituit părţi civile în proces, iar instanţa le-a acordat despăgubiri morale în sumă de circa 40.000 lei.
Legaţi în lanţuri şi umiliţi
Vă reamintim că, în iulie 2016, sute de poliţişti, jandarmi şi mascaţi au descins, coordonaţi de procurori DIICOT, la Berevoeşti, cătunul Gămăceşti, unde au descoperit că mai multe familii de rudari înrudite între ele exploatau prin muncă mai multe persoane pe care fie le minţiseră că le angajează, fie le răpiseră din locuinţe. Victimele erau obligate să fure lemne din pădure, să cerşească sau să presteze diverse alte activităţi, iar ca să se distreze rudarii le supuneau la tot felul de umilinţe, inclusiv la bătăi crunte cu lanţul, cu biciul sau cu vătraiul, ori legaţi de cai, loviţi şi plimbaţi prin sat pentru că ar fi încercat să se opună voinţei stăpânilor sau să fugă. Chiar în ziua descinderilor unii dintre sclavi au fost găsiţi legaţi în lanţuri, iar alţii la tăiat de copaci în pădure sau făcând curăţenie în curţi şi grajduri spre hazul puradeilor care aruncau cu resturi de mâncare ori pietre în ei.