Direcţia Judeţeană pentru Protecţia şi Drepturile Copilului, componentă a DGASPC Argeş (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului), a luat fiinţă în urmă cu 20 de ani. Cele două decenii de existenţă au fost marcate ieri, în cadrul unui eveniment de ţinută organizat în parteneriat cu sucursala judeţeană a CNASR (Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România). În agenda aniversării au fost prinse discursuri, înmânări de diplome, un film documentar şi dezbateri, programul fiind împletit cu momente artistice oferite de copii ocrotiţi de unităţile subordonate DGASPC Argeş.
Ca nişte îngeri păzitori
Derulată de CNASR, campania „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială” i-a venit… mănuşă aniversării DGASPC Argeş, caravana naţională poposind, ieri, la Piteşti, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde a avut loc manifestarea argeşenilor.
Adrian Macovei, directorul general al DGASPC Argeş, a fost amfitrionul manifestării care i-a avut în centrul atenţiei pe asistenţii sociali, consideraţi îngerii păzitori ai persoanelor aflate în dificultate. „Pentru noi această zi este extrem de importantă, fiindcă este un prilej de a ne readuce aminte de începuturile Direcţiei şi de ce a însemnat provocarea de a înfiinţa servicii de protecţie a copilului în judeţul Argeş. La ceas aniversar trecem în revistă bucuriile şi greutăţile pe care le-am parcurs de-a lungul timpului. Actuala Direcţie a cunoscut în decursul celor 20 de ani de existenţă o amplă dezvoltare a serviciilor oferite beneficiarilor. În raport cu nevoile identificate au fost înfiinţate şi dezvoltate servicii sociale specializate şi diversificate pentru diverse categorii de beneficiari: copii şi familii în dificultate, copii cu dizabilităţi, persoane cu handicap, vârstnici, victime ale violenţei în familie etc, urmărind-se acoperirea întregii arii teritoriale a judeţului”, a spus Adrian Macovei.
Laude meritate
La eveniment au participat specialişti din domeniile asistenţă socială şi protecţia copilului, educaţie, sănătate şi alţi parteneri sociali.
Discursurile au fost susţinute de Gabriela Petrescu, secretar general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie („La această reuniune mă simt ca într-o mare familie”), Doru Buzducea, preşedintele CNASR („Fosta reşedinţă a voievozilor se ridică în picioare pentru asistenţa socială”), Mareş Toma, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative România („Cunosc evoluţia DGASPC Argeş şi aceasta merită toată lauda”), Bogdan Pavel, reprezentant al Fundaţiei SERA România, precum şi de membri ai CJ Argeş, ai Instituţiei Prefectului, Universităţii din Piteşti, Sindicatului „Sanitas” Argeş etc.
Momentele artistice au fost susţinute de Mădălina Elena Bilică (CTF „Dumbrava minunată”), grupul de copii „Hora românească” (CSCH Trivale-Piteşti), Robert Ciucu (aflat în plasament la asistent maternal profesionist), Codruţ Simion Popa, Magdalena Napotă şi o formaţie de dansatori (CSCD Rucăr).
Aniversarea de ieri a prins „Formă şi culoare” şi prin lucrările copiilor ocrotiţi de centrele DGASPC Argeş (a fost vernisată o expoziţie de obiecte lucrate manual). Iar Complexul de Servicii pentru Copii cu Handicap Trivale din Piteşti a fost vizitat ca un model de bună practică.
Direcţia a schimbat… direcţia
În anul 1997, odată cu înfiinţarea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Drepturilor Copilului Argeş, au fost preluate de la Inspectoratul Şcolar Argeş şi Ministerul Sănătăţii nouă centre de plasament în care erau instituţionalizaţi 986 de copii. Şi tot acum 20 de ani erau înregistrate 85 de cazuri de plasament familial. În anii care au urmat, Direcţia a… schimbat direcţia, promovând dreptul copilului de a fi îngrijit în familia naturală şi extinsă.
În anul 1997, într-un singur dormitor erau cazaţi laolaltă 30-40 de micuţi bătuţi de soartă, fără televizor în cameră, fără confort, fără strictul necesar. Situaţia s-a schimbat în bine, după preluare. Primul pas făcut a fost redimensionarea aşezămintelor şi modularea dormitoarelor, aşa încât numărul copiilor instituţionalizaţi într-un singur centru să nu depăşească 100.
În locul centrelor de tip mamut au fost create complexe de servicii ori case de tip familial, au fost înfiinţate noi servicii şi a fost extinsă reţeaua de asistenţi maternali profesionişti. Au fost înfiinţate tot felul de centre: de zi, de recuperare pentru micuţii cu dizabilităţi, maternal, de evaluare şi primire în regim de urgenţă pentru copiii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi, de primire în regim de urgenţă a victimelor violenţei familiale.
Pe lângă reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor de asistenţă socială şi protecţie a copilului a fost asigurată furnizarea serviciilor specializate de calitate, prin încadrarea cu personal de specialitate (asistenţi sociali, psihologi, educatori, logopezi, kinetoterapeuţi, ergoterapeuţi etc) şi formarea continuă a acestora.
În prezent, DGASPC Argeş oferă servicii sociale copiilor, familiilor şi persoanelor adulte, încheind protocoale de colaborare cu 23 de ONG-uri.
Din echipa managerială fac parte Adrian Macovei, director general, şi doi directori adjuncţi: Adela Gogoaşe, respectiv Iuliana Matei.