Mulţi oameni de afaceri importanţi din Argeş s-au plâns în repetate rânduri de forţa de muncă din ce în ce mai slab calificată, ba chiar de lipsa acesteia în domenii cheie. Ademeniţi de salarii mari, au plecat de la firmele din Argeş în străinătate în special muncitori cu căutare precum lăcătuşi mecanici, sudori, macaragii (asta, ca să nu vedem doar domeniile IT şi medical unde exodul de forţă de muncă – de această dată înalt calificată – a atins cote mai mult decât alarmante). Pentru a rezolva problema generată şi de un sistem de învăţământ deloc adaptat nevoilor pieţei muncii, unii agenţi economici din Argeş au încheiat parteneriate cu şcoli pentru ucenici, iar altele şi-au făcut chiar ele şcoli pentru meseriile cu căutare. Dar surpriză: absolvenţii au optat, cu precădere, pentru ajutorul de şomaj.
Un mecanism… bolnav
O companie de construcţii a demarat un program de învăţământ profesional dual în 2014, de pe urma căruia a ieşit prima promoţie de absolvenţi în vara acestui an. Rezultatele acestui demers, motivat de o criză acută de personal, a fost total neaşteptat pentru proprietarul firmei. Cei mai mulţi dintre elevii care au beneficiat de facilităţile acestui program au ales să intre în şomaj, iar alţii s-au reorientat către alte domenii! „Ar trebui descurajat mecanismul de acordare a indemnizaţiei de şomaj imediat după absolvire, iar angajatul să fie stimulat să îşi caute activ un serviciu, prin acordarea unei prime de angajare sau alte stimulente de acest fel. La fel şi în cazul şomerilor indemnizaţi şi neindemnizaţi, aceştia trebuie stimulaţi spre ocupare, nu spre sprijin social”, spune dezamăgit omul de afaceri.
Cifre
Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat anul trecut, se ridică la 377.700, în creştere cu 4,6% faţă de efectivul de salariaţi din 2015, arată datele colectate de Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Spre comparaţie, în anul de vârf 2008, pe această piaţă lucrau peste 410.000 de muncitori. Greutatea identificării de noi resurse umane calificate în profesiile specifice sectorului este una dintre problemele majore cu care se confruntă constructorii. Argeşeanul Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, a avertizat în repetate rânduri că antreprenorii simt acut lipsa forţei de muncă în contextul în care lucrările publice sunt întârziate. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în prima jumătate a acestui an, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,2%, respectiv cu 8,7%, faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor statistice. Explicaţia este dată de lipsa lucrărilor de infrastructură, în contextul în care construcţia de locuinţe a explodat în această perioadă.