În judeţul nostru, 201 clădiri cu destinaţie şcolară, din totalul de 544, nu au autorizaţii de securitate la incendiu, iar problema „zguduie”, la început de an şcolar, nu doar laboratoare, ateliere, săli de clasă şi de sport, ci şi cămine, cantine, camere de centrale termice etc.
În pragul noului an de învăţământ, 80 dintre „restanţieri” au, de bine, de rău, condiţii propice obţinerii avizelelor ISU, însă alte zeci de imobile şi anexe, majoritatea din mediul rural, nu au cum să-şi rezolve problema, fiindcă nu dispun de fondurile necesare.
Documentele şi lucrările specifice de securitate la incendiu (paratrăsnet, ignifugare etc.) „înghit” cel puţin 20.000 lei. Tariful este aplicat pentru fiecare caz în parte, indiferent că vorbim de o unitate de centru ori de o structură (şcoli, grădiniţe afiliate).
Noi şi neautorizate
Pe lista „neagră” a unităţilor neautorizate ISU figurează şi şcoli de la oraş care, vorba aceea, se învârt după soare. De exemplu, la Şcoala „Matei Basarab” Piteşti reabilitată, relativ recent, cu bani de la UE, normativele de securitate la incendiu nu au fost prinse în proiect. În acest caz nu pot fi investite fonduri locale pentru remedierea situaţiei (vreme de cinci ani), în caz contrar vor fi returnate sumele europene obţinute.
Pe linie sanitară, Argeşul stă mai bine. Şapte grădiniţe cu program normal (structuri în mediul rural) încep şcoala cu autorizaţii provizorii de la DSP, problemele vizând, mai ales, grupurile sanitare (lipsa apei curente).
Conferinţa de presă a Consiliului Judeţean s-a axat, ieri, pe şcoală, iar inspectorul şcolar general Dumitru Tudosoiu ne-a oferit informaţiile de mai sus.
Adio, grădiniţă!
La rubrica „Aşa nu”, preşedintele CJ Argeş a dat exemplu o grădiniţă din Teiu care nu a fost construită la timp deşi, a spus Dan Manu, banii pentru această investiţie (350.000 lei) au fost alocaţi în trei tranşe, începând cu toamna anului 2016. Pentru întârzierea lucrărilor, primarul comunei a dat vina pe Consiliul Local. În prag de an şcolar, noua construcţie a rămas în fază de… embrion (doar temelia a fost turnată!), iar în lipsa grădiniţei noi, cei 25 de preşcolari au fost transferaţi la unitatea din centru.