# Au trecut patru zile de când le-am solicitat mai multor instituţii responsabile să ne răspundă de ce camioanele cară necontenit buşteni pe Transfăgărăşan, sub „acoperirea” unor transporturi de lemne de foc
În urmă cu patru zile, ziarul „Argeşul” a solicitat unui număr de cinci instituţii – Prefectura, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Silvică, ITRSV Ploieşti – informaţii în legătură cu măsurile aplicate în cazul tăierii pădurilor din nordul judeţului. Cererile noastre survin în urma repetatelor demersuri jurnalistice ale ziarului „Argeşul”, în care am evidenţiat faptul că, legal sau nu, pădurile sunt în continuare exploatate fără discernământ, în special în zona Vidraru. Este drept că solicitarea noastră către autorităţi a fost făcută în virtutea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi că răspunsul ar trebui să fie dat în 30 de zile, dar, considerând că problema este extrem de serioasă, aşteptam o reacţie promptă.
Răspunsul e… modul lor de lucru
Singura instituţie care a reacţionat, deocamdată, a fost Jandarmeria, sub semnătura col. Gheorghe Lupescu, aflat momentan la comanda instituţiei. Numai că răspunsul este unul… de complezenţă, generalist, referitor la ce eforturi depun jandarmii argeşeni pentru rezolvarea acestor aspecte. Îi precizăm domnului colonel Lupescu că solicitarea noastră făcea referire la traficul de masă lemnoasă din zona Transfăgărăşan, acolo unde această activitate se desfăşoară cu utilaje grele, iar buştenii sunt transportaţi cu camioane de zeci de tone. Nu aşteptam din partea Jandarmeriei doar o contabilizare a atelajelor şi topoarelor confiscate. În zona Vidraru, pădurea dispare pe zi ce trece la scară industrială, nu prin acţiuni cu căruţe şi motofierăstraie. Precizăm că Jandarmeria dispune acolo de efective importante (sunt şi jandarmi montani), Barajul Vidraru fiind un obiectiv de importanţă naţională.
Poliţia deocamdată tace…
Deşi nu am primit deocamdată un răspuns din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, în urmă cu două zile ni s-a livrat informaţia că poliţiştii au avut echipaje pe Transfăgărăşan. Într-adevăr, am găsit în zonă două echipaje, inclusiv cu poliţişti de la Curtea de Argeş. Aşteptăm, deci, să aflăm rezultatele, dar ne îndoim că în urma acţiunii de marţi poliţiştii au dat vreun „tun”. Nu este problema noastră cum se desfăşoară obiectivele de „filaj” a camioanelor cu lemne care tranzitează zona Vidraru, dar nici nu putem să nu ne întrebăm de ce filtrele erau, de exemplu, amplasate la km 86 sau la km 84 (lângă podul de la Otic). Păi, domnilor poliţişti, o simplă gândire ar fi aceea că filtrele eficiente se fac chiar pe Barajul Vidraru sau în parcarea de jos, de la hidrocentrală. Înţelegem demersul dumneavoastră de a-i „prinde” chiar în miezul problemei, dar sunt multe alte ieşiri din pădure mai jos de locurile unde aţi instalat dispozitivele. Există chiar şi varianta spre Moliviş, pe unde camionagiii îi pot evita pe poliţişti. Nu vrem să credem că eforturile Poliţiei au fost, de fapt, doar un joc de imagine, şi nu o încercare reală de a dovedi astfel de activităţi în zonă. Dar… ne punem întrebări.
Ce face Direcţia Silvică?
În urma demersului nostru jurnalistic, am crezut că Direcţia Silvică Argeş va veni prima cu răspunsuri, deoarece tăierea pădurilor ar viza în primul această instituţie. S-ar putea ca în zilele următoare să primim şi „hârtia” care ne va preciza că aceste tăieri de masă lemnoasă sunt perfect legale şi chiar necesare pentru „toaletarea” pădurii. În primul rând, importantă este pădurea… nu drumul pe care unii încearcă din răsputeri să-l refacă în urma distrugerilor provocate de intemperii sau, pe alocuri, a traficului cu camioane de zeci de tone de buşteni…
Cât despre Prefectură şi ITRSV… să auzim de bine…
Atentat la siguranţa naţională?!
Reamintim că în ianuarie 2016 a intrat în vigoare legea care reglementează faptul că tăierea ilegală de păduri este considerată atentat la siguranţa naţională. Constituie ameninţări la siguranţa naţională „orice acţiuni sau inacţiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, a fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional”.
Oare unele instituţii ale statului nu atentează la siguranţa naţională din moment ce… inacţiunea lor permite în continuare jefuirea pădurilor din judeţul Argeş? Ca să nu mai vorbim despre faptul că defrişările masive se produc în zona de siguranţă a unui obiectiv de importanţă naţională.
Mesajul nostru
Reamintim că zilele trecute ziarul „Argeşul” a arătat că, legal sau nu, în continuare sunt tăiate pădurile pe Transfăgărăşan, zi de zi camioane încărcate cu buşteni putând fi întâlnite în vecinătatea Barajului Vidraru. Nici jandarmii, nici poliţiştii şi nici măcar angajaţii silvici nu îi deranjează pe cei care şi-au făcut o afacere din lichidarea pădurilor. Deşi există o restricţie de 16 tone chiar în dreptul hidrocentralei de la Căpăţâneni, şoferii camioanelor o ignoră de ani buni. Şi de ce nu ar face-o, din moment ce nicio autoritate a statului nu este dispusă să-i ia la întrebări pe aceşti indivizi. Afacerile cu buşteni sunt probabil atât de profitabile încât cei care „prestează” în acest domeniu au ajuns să nu se mai ferească de nimeni şi de nimic. Nu contează că sunt turişti pe Transfăgărăşan, că sunt filmaţi sau fotografiaţi aproape de fiecare dată când tranzitează zona, că se află în desfăşurare lucrări de reabilitare a drumului naţional unde lucrează o grămadă de oameni! Importantă pentru ei este… afacerea.
Şi, culmea ironiei, tot acest jaf asupra pădurilor se desfăşoară acoperit de acte, sub formă de lemne de foc!
În fine, le transmitem „afaceriştilor” cu buşteni din zona Vidraru să nu se mai ostenească să ne avertizeze că ne cunosc maşinile pe care le folosim în demersurile jurnalistice pe Transfăgărăşan. Le garantăm că de fiecare dată vom folosi alte mijloace de transport, pentru a-i „feri” de eventuale tentaţii…
8 Comentarii
cicu
un partid ticalos si hot psd
Puiu
Dacă la o mână sunt cinci degete care nu seamănă între ele , iată că avem cinci instituţii care seamănă leit între ele. Sunt cele cinci instituţii de la care dumneavoastră nu veţi obţine niciun răspuns. Dacă acest camion din imagine ar fi călcat o rudă a unuia din cele cinci instituţii, măcar pe un deget de la picior ,atunci poliţia l-ar fi găsit sigur. E greu să găseşti un camion înscris cu numărul AG- 20- EXF cu tonajul mult depăşit, mai ales dacă este înscris pentru o oră sau două.Pentru jaful pădurilor nu dă nimeni socoteală ,dar pentru faptul că sunteţi insistent, dumneavoastră o să daţi sigur socoteală. O să primiţi sigur pumni în gură şi bâte în parbriz şi o să fiţi acuzat, că de disperare, v-aţi autoaccidentat.
Alex
Dacă vă uitați cu atenție la indicatorul cu restricție de tonaj ,sub limita indicată mai este o placută unde indică restricție de tonaj doar la Km 83+600 , ci nu pe tot drumul national.Nu trebuie comentat fără argumente concludente.Urmariti indicatorul din imagine mai atent.
Alex
Dacă vă uitați cu atenție la indicatorul cu restricție de tonaj ,sub limita indicată mai este o placută unde indică restricție de tonaj doar la Km 83+600 , ci nu pe tot drumul national.Nu trebuie comentat fără argumente concludente.Urmariti indicatorul din imagine mai atent.
Puiu
Mâine merg la oftamolog. Este tot ce mi-a mai rămas de făcut după ce am schimbat telefoane ,calculatoare, monitoare ,am folosit lupe ,lupi şi alte sisteme de mărire a imaginii, totul ca să reuşesc şi eu să citesc pe plăcuţa unde este restricţia de tonaj. N-am reuşit. Domnul Alex poate oricând să concureze cu un şoim. Cred că dacă vrea poate să ne spună şi ce scrie pe dosul plăcuţei. Din ce unghi priviţi ,că parcă aţi fi în cabina camionului? Sau sunteţi un turist îndrăgostit până peste cap de zonă, sau chiar în autoturismul de sub indicator? NU ,nu pot să cred că aţi a vut un moment de rătăcire şi v-aţi descoperit,,,talentul de clarvăzator.
Ilie
Ce aveţi domne cu Poliţia?
Aştia au trebi mai importante de descoperit. În urmă cu 1- 2 luni au descoperit sirieni la Davideşti.
Se spune că indivizii din poliţie care au descoperit sirienii la Davideşti au fost recompensaţi şi au primit şi promisiuni că vor fi avansaţi.
Privitor la traficul de lemne, de asemenea poliţişti primesc recompense dacă nu descoperă niciun camion cu buşteni.
De curând poliţiştii din Argeş au făcut o captură importantă prinzând un cetăţean cu 2 pruni uscaţi pe care respectivul i-a tăiat din grădina proprie. Rezultatul anchetei a fost unul magic, captura de lemne şi utilajul de transport împreună cu, calul au fost confiscaţi.
Brava, Poliţiei Române pentru spargerea capetelor oamenilor cinstiţi şi prinderea sirienilor care se deplasează la rudele bolnave în judeţul Argeş, precum şi a celor care îndrăznesc să facă focul cu lemne de prun.
Nu degeaba, am ajuns să ne confruntăm cu contabili care se cred poliţişti …
cicu
nepotul lui berechet
Alex
Pentru pomi fructiferi (păr ,măr,prin,și alți pomi fructiferi in afară de cireș și nuc nici nu trebuie documente de material lemnos , daca au fost confiscate , au făcut abuz.