* Reprezentanţii ISU Argeş le-au oferit acestora informaţii preţioase referitoare la autorizarea imobilelor din punct de vedere al securităţii la incendiu
Ieri, reprezentanţi ai ISU Argeş au venit la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Argeş pentru a aduce lămuriri persoanelor interesate de avizarea, respectiv autorizarea imobilelor din punct de vedere al securităţii la incendiu. În deschidere, lt. col. Dan Milea (şef inspecţie în cadrul ISU Argeş) şi maior Gheorghe Popescu (adjunct şef inspecţie) au punctat importanţa depunerii documentaţiei nu doar prin prisma consecinţelor financiare în caz de ignorare a acestei obligaţii (amenzi sau chiar închiderea unităţilor), cât mai ales a riscului de pierderi de vieţi omeneşti (vezi cazul „Colectiv”).
„Orice instituţie sau operator economic care funcţionează cu un imobil ce necesită autorizare de securitate la incendiu trebuie să facă demersurile necesare până la 30 septembrie a.c. – acesta este termenul limită pentru depunerea documentaţiei. Ulterior, dacă mai este nevoie de alte acte, termenul se poate prelungi până la 31 decembrie. Sunt instituţii şi firme care au obţinut deja autorizaţiile, însă, paradoxal, sunt şi mulţi pe care nu-i interesează” – a declarat Gh. Popescu.
Confundă avizul cu autorizarea
„Mulţi confundă obţinerea avizului cu autorizarea de funcţionare la incendiu. Sunt două lucruri complet diferite. Avizul de securitate se emite în faza premergătoare emiterii autorizaţiei de construire. Avizul îţi dă doar dreptul de a construi, nu de a funcţiona. Ceea ce îţi dă dreptul de a funcţiona este autorizaţia de securitate la incendiu. Aceasta are un termen de valabilitate permanent, în condiţiile în care nu se aduc modificări compartimentale, structurale, de instalaţii sau destinaţie (unitate de învăţământ, unitate de producţie, spaţiu cultural ş.a.m.d.). Din cauza acestei confuzii, mulţi dintre cei care au luat avizul nu s-au interesat mai departe şi nu au făcut niciun demers pentru a obţine autorizarea” – a precizat Dan Milea.
„În aceste condiţii, le va fi foarte greu să obţină autorizarea chiar şi dacă obţin termenul de prelungire sus-menţionat. Din păcate, vorbim de un număr insuficient de arhitecţi în ţară (vreo 5.000) care nu pot face 60.000 de memorii peste noapte” – a completat Gh. Popescu.
Sancţiuni
„Funcţionarea fără autorizare de securitate la incendiu se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei. În cazul unor nereguli grave, amenda poate ajunge la 100.000 lei şi oprirea funcţionării unităţii cu probleme. Sigur, chiar dacă s-a obţinut acea autorizare, activitatea unei societăţi poate fi oprită dacă în imobilul respectiv sunt depistate nereguli (depăşirea cu peste 10% a numărului de utilizatori – ca să vă dau un exemplu). Precizez că hotărârea de Guvern (HG 915/2015) dată după tragedia de la «Colectiv» vizează numai activităţile de comerţ, turism şi cultură. Nu face referire la învăţământ, producţie, depozitare sau alte domenii de activitate” – a mai spus Dan Milea.
Au solicitat sprijinul CCIA Argeş
Pe de altă parte, oamenii de afaceri prezenţi la eveniment s-au plâns de faptul că problema autorizării nu este deloc una simplă prin prisma banilor (pot depăşi 20 – 30% din valoarea investiţiei), respectiv a timpului necesar obţinerii şi au solicitat CCIA Argeş să intervină la autorităţile centrale pentru modificarea cadrului legislativ. Preşedintele CCIA Argeş, George Caval, a afirmat că în perioada imediat următoare (începând de astăzi) va trimite propuneri la Prefectură, la deputaţii şi senatorii de Argeş, dar şi la secretariatul Guvernului.
„Prelungirea termenului e o soluţie, dar nu rezolvă pe deplin problema. Cerinţele sunt foarte stufoase şi asta costă enorm. Aici trebuie făcută o analiză, de către experţi, pentru ca documentaţia să fie redusă la esenţial” – a apreciat un operator economic.