În ediţia de vineri a ziarului nostru în forma tipărită relatam că familiile celor trei vânători de munte argeşeni morţi în accidentul de la Valea Urdii, se confruntă cu o situaţie ieşită din comun, în sensul că pe cerificatele de deces scrie că nu există legătură cu serviciul, deşi miltarii nu se aflau nici în timpul liber, nici la plimbare, ci se întorceau de la exerciţii. În acest nefericit context, de parcă nu fuseseră suficient de lovite de soartă, familiile celor trei militari s-au văzut nevoite să se lupte cu un sistem îmbâcsit ca să obţonă pensiile de urmaş şi despăgubirile prevăzute de lege.
Intervenţia ministrului
În urma scandalului mediatic iscat, Aurel Ţuţuianu, ministrul Apărării Naţionale, a intervenit personal pentru aducerea lucrurilor pe făgaşul normal. Aseară, Ţuţuianu a dispus emiterea unor decizii corecte de pensionare în cazul celor trei eroi. „Referitor la deschiderea dreptului de pensie a urmaşilor sublocotenenţilor post-mortem George Emilian Catană, Petre Cristian Toader şi Mihai Ionuţ Toma, decedaţi ca urmare a accidentului din data de 29 iunie 2017, ministrul apărării naţionale a dispus emiterea, în această seară (joi, n.r.), a unor noi decizii corecte de pensionare.
Totodată, va fi analizată şi necesitatea schimbării legislaţiei şi instrucţiunilor interne în acest domeniu, în special modul de relaţionare a acesteia cu ate structuri în schimbul de informaţii şi documente relevante în întocmirea acestor decizii”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii joi seară de MApN.
Decizii noi
„Ca urmare a completării dosarelor de pensie a urmaşilor sublocotenenţilor p.m. George Emilian Catană, Petre Cristian Toader şi Mihai Ionuţ Toma, decedaţi ca urmare a accidentului din data de 29 iunie 2017, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale a emis, în data de 31.08.2017, noi decizii de pensie de urmaş în temeiul prevederilor art. 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, menţionăm că drepturile de pensie au fost revizuite cu data de 1 iulie 2017 şi vor fi plătite la zi, inclusiv diferenţele, în prima săptămână a lunii septembrie 2017”, se mai arată în acelaşi comunicat.
Se impune împrospătarea personalului
Sigur că intervenţia ministrului Adrian Ţuţuianu a fost salutară şi necesară, dar ne întrebăm de ce oare a trebuit să ajungă până aici din moment de legea precizează clar care evenimente se încadrează la accident de muncă? Funcţionarii ăia de la Casa de Pensii a MApN trăiesc în altă lume? Cu şi-au permis să-şi bată joc de urmaşii a trei militari ai Armatei României, dintre care doi erau veterani ai teatrelor de operaţii din Afganistan? Din acest motiv îi solicităm ministrului Ţuţuianu să nu se limiteze doar la corectarea deciziilor de pensionare, ci să şi împrospăteze personalul Casei de Pensii a Ministerului Apărării, pe care îl suspectăm de rea voinţă, de gravă neglijenţă, de întinare a memoriei celor trei eroi şi de ce nu chiar de prostie. În altă ordine de idei, ţinem neapărat să-i reamintim ministrului Adrian Ţuţuianu că mai are o datorie: angajarea văduvelor militarilor, aşa cum a promis când a venit la înmormântarea acestora.
2 Comentarii
Puiu
Un adevarat ministru trebuie sa duca treaba pana la capat.Faptul ca a trebuit sa intervina ca angajatii de la Casa de Pensii a MApn sa-si faca datoria, il obliga mai departe sa ia masuri impotriva lor. Masuri inseamna dati afara si inlocuiti cu oameni adevarati, cunoscatori ai legii, si oameni cu sufet in cazuri din acestea.Nu merita niciun act de clementa cei care nu cred ca au gresit, ci au facut-o cu intentie.De ce, numai mintea lor bolnava stie. Afara!
Mihai
Cei care s- au opus acordării drepturilor cuvenite sunt juriştii de la Biroul Juridic al M.Ap.N. (care sunt plătiţi regeşte şi beneficiază de pensii speciale)
Acolo trebuie umblat şi făcut curăţenie.