În repetate rânduri am relatat despre probleme cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi piteşteni, care sunt nevoiţi să coboare pe carosabil pentru că trotuarele sunt blocate de autoturisme, expunându-se riscului de accident. Parcarea pe trotuar s-a extins, după cum aminteam recent, şi la Curtea de Argeş, unde şmecheri cu bolizi de lux îşi lasă maşinile pe unde vor muşchii lor.
Cu maşinile sub balcon
Blocarea trotuarelor a devenit un adevărat flagel în Piteşti, pe care, culmea, autorităţile abilitate îl ignoră cu desăvârşire. Astfel de situaţii se întâlnesc prin mai toate cartierele municipiului, unde proprietarii trag maşinile sub balcon deşi în spatele blocurilor sunt parcări cu locuri neocupate, dar şi în centru. Concret, vizavi de Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, cu toate că sunt semne de circulaţie care interzic nu doar oprirea, ci şi parcarea pe trotuar, nimeni nu ţine cont de ele. De dimineaţa până noaptea trotuarul este ocupat de tot felul de vehicule. Pentru rezolvarea problemei, le-am sugerat reprezentanţilor administraţiei locale să monteze bolarzi (stâlpi metalici sau de plastic de mici dimensiuni), aşa cum sunt cei de pe bulevardul Republicii, care ar împiedica accesul auto şi le-ar reda trecătorilor trotuarele.
Pe aici nu se trece în stil piteştean
Recent, trecând pe Calea Bascov, am constatat că moda ocupării căilor pietonale cu automobile a făcut pui, cum se zice, ajungând şi în zone mai puţin aglomerate. Astfel, în dreptul unor blocuri maşinile era oprite tot pe trotuare. Şi nu oricum, ci lipite de gardul viu, aşa încât nici pe-acolo nu se putea merge decât pe strada pictor Nicolae Grigorescu. Din câte se pare, cei în cauză au aplicat, după criterii numai de ei ştiute, legendara lozincă „Pe aici nu se trece”, rostită de generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Române, pentru a-şi îmbărbăta ostaşii în crâncena bătălie de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din Primul Război Mondial. În cazul de faţă este vorba despre o „bătălie” cu nesimţirea şoferilor, inerţia, lipsa de implicare şi de voinţă a municipalităţii. Pentru că, dacă într-adevăr s-ar vrea, problema ar fi rezolvată. Dar, vorba aia, dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gâlceava? Dar noi vom continua gâlceava, până ce lucrurile vor reveni la normal. Totodată, stăm şi ne întrebăm: oare situaţia va rămâne la fel şi când, deşi nu agreăm deloc această soluţie, se va relua ridicarea maşinilor parcate ilegal? Asta chiar că ar fi culmea!