La început, mi s-a părut că e o glumă, sau, oricum, o prostie de la o bursă a zvonurilor, pritocită sub influenţa caniculei care poate încinge unele creiere.
Mai târziu însă, după ce m-au oprit încă trei melomani care urmăresc „Argeşul” şi au citit opiniile mele în legătură cu spectacole sau cu stagiuni întregi ale Filarmonicii, am conchis că trebuie să închidem izvorul acestei glume proaste.
Auzi, cică Primăria ar fi ameninţat cu închiderea Filarmonicii Piteşti. Te cruceşti! Este adevărat că în interiorul instituţiei sunt preocupări dramatice în legătură cu noua lege a salarizării. Lege care ar face însă dreptate, în sensul că ar cântări mai bine, băneşte, efortul instrumentiştilor. Problema este alta: banii, resursele pentru salariile mai mari, de această dată. Primăria a cunoscut – şi ea – efectul acestei legi, efect care a ridicat considerabil săgeata cuantumului salariilor, de la primar până la ceilalţi angajaţi.
După zece ani de prezenţă, deloc neglijabilă, în peisajul muzicii clasice (culte) la nivel naţional, după spectacole memorabile care au ridicat ştacheta culturală a municipiului, după adevărate evenimente datorate prestaţiei Filarmonicii ca atare, dar şi calităţii deosebite a multor invitaţi români şi de peste hotare, cineva, probabil, ar vrea să taie elanul unui deceniu de realizări şi, ca un hacker (în alt domeniu, fireşte), pune la îndoială soliditatea unei instituţii de prestigiu.
Este de înţeles, acum, în preajma stagiunii de toamnă, neliniştea melomanilor. „Vorbiţi dumneavoastră, cei de la «Argeşul», cu primarul şi scrieţi dacă este adevărat că există intenţia de a desfiinţa Filarmonica!”, s-a încheiat, de fiecare dată, discuţia cu cei care m-au oprit în drumul meu obişnuit pe artera principală a municipiului.
N-am de ce să vorbesc despre Filarmonică, în aceşti termeni, cu domnul primar Ionică. Şi ştiţi de ce? Simplu! După zece ani, Filarmonica nu mai este, decât administrativ, a Primăriei Piteşti. Filarmonica a devenit un bun cultural al comunităţii, ceva necesar acestuia, o hrană spirituală de care nu se mai poate lipsi. Filarmonica a devenit, spre meritul întregului colectiv, condus de directorul Jean Dumitraşcu, şi spre meritul real al Primăriei (finanţatoare), un brand cultural de valoare naţională, cu care trebuie să se mândrească judeţul Argeş! Un brand ca şi Teatrul „Al. Davila”, ca să dăm alt exemplu.
Bineînţeles, funcţionarea Filarmonicii, păstrarea colectivului (rodat, de acum, mai valoros decât în primul an), proiectele stagionale, calitatea repertoriilor (ce ţine de prezenţa unor valori pe scenă), toate presupun mobilizarea unor resurse financiare.
Desfid, în acest context, zvonul desfiinţării unei asemenea instituţii. Nu cred că primarul, Consiliul Local ar avea curajul unui asemenea gest! Ar însemna să nesocoteşti aşteptările întregii comunităţi; ar fi egal cu gestul de a te aşeza de-a curmezişul drumului; ar fi o prostie ce ar fi taxată vehement de piteşteni. N-o bag, de aceea, în seamă şi închid, astfel, bursa zvonurilor. Dacă, totuşi, nu iese fum fără foc, îl invităm, aici, pe domnul primar Ionică să le răspundă piteştenilor ce şi cum! Pentru că Filarmonica a devenit a lor!
Un Comentariu
Mircea Dorin POPOV
Cu un secol în urmă Pitești-ul era categorisit drept „târg de geambași” . Primarul, sau instituția care ar îndrăzni să gândească o asemenea măsură n-ar face decât să opteze pentru întoarcerea orașului la acel nivel. Doresc dumnealor să fie administratorii unui târg de geambași? Vor accepta piteștenii să fie reduși la un asemenea nivel cultural?