Azi, la ora 12, delegaţii ale persoanelor cu handicap din întreaga ţară, angajate în unităţi protejate autorizate, vor organiza un miting de protest la Bucureşti, în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Aceştia îşi vor exprima nemulţumirea faţă de OUG nr. 60/4.08.2017 care ar putea intra în vigoare pe 1 septembrie, prin care Executivul vrea să modifice Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap în sensul de desfiinţare a Unităţilor Protejate Autorizate (UPA). Or, aşa cum am relatat şi cu alte ocazii, asta ar însemna ca angajatorii cu peste 50 de salariaţi care nu au 4% angajate persoane cu handicap să plătească o taxă dublă la buget faţă de cea actuală, fără a mai avea şi alte opţiuni ca până acum şi peste 2.000 de oameni să rămână pe drumuri. Ameninţate de spectrul şomajului, persoanele cu handicap s-au mobilizat la nivel naţional şi azi vor merge în Capitală pentru a-şi cere dreptul la muncă, dar mai ales la o viaţă normală, demnitate şi respect, nu să fie aruncate la marginea societăţii.
Printre participanţi se vor afla şi persoane cu handicap angajate la unitatea protejată „Împreună” din cadrul Asociaţiei de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic-România (ASCHF-R), Filiala Argeş, care din 1991 luptă pentru integrarea şi suportul persoanelor cu dizabilităţi grave. Din păcate, există şi unităţi protejate cu un singur angajat, care au fost înfiinţate doar pentru ca alţii să profite de pe urma avantajelor oferite de legislaţie. Dar asta nu înseamnă că trebuie eliminate unităţile protejate autorizate care au servicii cu adevărat dedicate sprijinirii persoanelor cu handicap. Este şi cazul UPA „Împreună” din ASCHF-R Argeş, singura din judeţ care a întins o mână de ajutor şi jumătate din personal este format din persoane cu handicap. Unii dintre aceşti oameni şi-au întemeiat familii, au contractat credite, au copii în întreţinere, iar prin desfiinţarea unităţii protejate ar îngroşa rândurile şomerilor şi ar ajunge la marginea societăţii, pentru că operatorii economici încă nu sunt pregătiţi să încadreze persoane cu handicap. Or, aşa ceva nu trebuie să se întâmple.
Suntem solidari cu eforturile ASCHF-R Argeş şi ale celorlalte ONG-uri similare pentru ca Executivul să renunţe la OUG nr. 60/2017 care, aşa cum am mai spus, e neavenită şi ruptă de realitate. De asemenea, facem din nou apel la toţi parlamentarii de Argeş să respingă fără nicio şovăială această ordonanţă ticăloasă, care, în goana decidenţilor după fonduri cu orice preţ, ar lăsa pe drumuri mii de oameni a căror singură „vină” este că au un handicap fizic.