De ceva vreme, mai mulţi cetăţeni din municipiul Curtea de Argeş ne sesizează faptul că au probleme cu lipsa trotuarelor sau cu fapul că acestea, prin modul în care au fost concepute, sunt impracticabile. Dacă pe axul central nu sunt probleme, bulevardul Basarabilor fiind unul chiar foarte frumos, nu acelaşi lucru se poate spune despre trotuarele aflate în zonele mărginaşe, probleme întâlnind la tot pasul pe străzile 1 Decembrie, Râmnicu Vâlcea, Buşaga, Valea Iaşului, Alexandru Lahovary, Păuneşti, dar şi altele. Unele dintre acestea sunt total inutilizabile, fiind foarte înguste, altele sunt „acaparate” de bălării, de maşini, gunoaie sau chiar „staţii” de autobuz. Care autobuz nu ştim, deoarece pe la Curtea de Argeş nu mai circulă de ani buni astfel de mijloace de transport.
O problemă de luat în seamă o reprezintă aceea a trotuarelor de pe strada Buşaga, unde spaţiul destinat pietonilor este împărţit în mod egal cu pista de biciclete, numai că lăţimea trotuarului nu depăşeşte aici 30-40 de centimetri. Şi ca să fie treaba-treabă, pe mijloc sunt amplasate nişte ţevi de la reţeaua de gaze. Este drept că pe străzi ca Buşaga sau Păuneşti traficul nu este unul intens, însă atunci ne punem întrebarea de ce municipalitatea a investit sume serioase în astfel de trotuare care nu îşi găsesc nicio utilitate.
Probleme pentru pietoni întâlnim şi pe strada 1 Decembrie şi strada Lascăr Catargiu, spre sensul giratoriu, unde pe partea cu fostul ştrand practic nu se poate spune că se circulă pe trotuar. O altă stradă cu probleme este Râmnicu Vâlcea, unde în zilele în care se organizează târgul, traficul pietonal este unul de coşmar din cauza maşinilor parcate neregulamentar. În plus, pe aceeaşi stradă există şi foarte multe treceri de pietoni care sunt amplasare în aşa fel încât nu pot fi utilizate – unele dintre ele se termină fix în rigolele amplasate pe marginea drumului. Ca să nu mai amintim şi de podul de pe aceeaşi stradă, pe unde se face accesul spre canal, pod pe care se află o staţie de călători şi unde mirosul provenit de la o conductă este insuportabil, deversându-se aici ape „împuţite”. Dar aici nu este problema primăriei, ci a celor de la Mediu, care oricum nu pot lua în seamă astfel de nimicuri.
Şi ar mai fi ceva de semnalat. Deşi în Curtea de Argeş nu se află amplasat decât un semafor, cel de la intersecţia de la „Vidraru”, nici măcar acesta nu este „luat în seamă” de către şoferi, unii dintre ei parcând pe trotuar chiar sub el, încălcând zilnic reglementările rutiere.
În zilele următoare vom mai scrie despre aspecte semnalate de către cetăţenii de la Curtea de Argeş cu privire la lucrări executate pe domeniul public şi care nu au fost finalizate corespunzător, despre spaţii care nu sunt utilizate şi unde s-ar mai putea crea nişte locuri de parcare, despre drumuri din oraş care nu sunt asfaltate sau chiar despre cum se prezintă intrările şi modul în care arată indicatoarele şi panourile care „înştiinţează” şoferii şi turiştii că se intră într-un oraş „regal”.