„Cultura nu mai are urgenţă, îşi face singură injecţiile!”
Festivalul „CineSat”, povestea frumoasă de la Lereşti, a fost „Subiectul de presă” al emisiunii de la Antena 1″ Piteşti, realizate de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu. Vorbim de ediţia de ieri, filmată pe meleagurile pitoreşti ale comunei argeşene, în compania primarului Marian Toader, a preotului Alexandru Pahonţu şi a unor invitaţi speciali.
„CineSat”, o poveste frumoasă
„CineSat”, unul dintre cele mai importante evenimente din România, este organizat de Asociaţia culturală „Lereşti Muscel”. La a doua ediţie, recent încheiată, parteneri au fost: Consiliul Judeţean, Centrul Cultural Judeţean Argeş, Primăria şi Consiliul Local Lereşti, dar şi numeroşi sponsori, „oameni cu suflet cald şi dragoste de film românesc”.
Primarul comunei a dat ceasul timpului înapoi, arătând că ideea festivalului a fost formulată anul trecut, într-o seară, în curtea Ateneului „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, reabilitat cu fonduri europene în 2014.
Iniţiatorii proiectului sunt părintele Alexandru Pahonţu şi regizorul Şerban Marinescu, prima ediţie, cea de anul trecut, fiind organizată doar „cu aportul oamenilor din jurul Lereştiului care s-au născut aici, au făcut mici afaceri şi au avut mândria să sprijine această iniţiativă”.
„Activitatea culturală era destul de slăbuţă în zona noastră şi am profitat cât am putut de mult de relaţia aceasta extraordinară cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu, mă refer la regizorul Şerban Marinescu. Am pornit împreună acest proiect, primarul a rezonat cu ideea noastră şi aşa s-a născut povestea frumoasă care reuneşte, la Lereşti, cineaşti importanţi ai României”, a completat Alexandru Pahonţu.
Oameni mari şi vremuri sfinte
Pentru telespectatori au fost inserate intervenţii ale actorului Dorel Vişan, regizorului Şerban Marinescu şi realizatoarei tv Lucia Hossu Longin. Ideile importante formulate de interlocutorii Cristinei Munteanu – în ceea ce urmează.
Dorel Vişan: „Nu numai la noi, ci în întreaga lume, cultura devine decadentă din cauza tehnicii extraordinar de avansate care, de la un loc, îl robeşte pe om. Cultura nu mai are urgenţă, îşi face singură injecţiile! Puţini oameni o mai resuscitează, unul-doi… Iar aici, la Lereşti, este un centru de resuscitare, un centru de refacere şi de apropiere de suflet. Tehnica dezvoltă extraordinar corpul, prelungindu-l cu diferite forme de uşurare a acţiunilor omului. Corpul se măreşte, devine uriaş şi în interiorul lui rămâne un suflet foarte mic. Sarcina artiştilor, a celor care diriguiesc cultura este de a reface sufletul. Sufletul e singurul lucru pe care-l pierzi fără să-ţi dai seama. România nu e în Bucureşti, ci România începe de la Chitila încolo şi ea se manifestă cu adevărat la Sighetul Marmaţiei, la Lereşti, la Suceava şi în locurile unde oamenii şi-au mai păstrat ceva din sufletul lor…
Am avut oameni mari şi vremuri sfinte… Ştefan cel Mare, într-un monolog scris de Eminescu, spune că ne lasă o moştenire scrisă cu sângele lui: Unirea României. Şi noi, în loc să respectăm şi să folosim această moştenire, ne dezbinăm ţara. Deci, ar trebui să ne trezim puţin! Poate că nu degeaba ne blesteamă Dumnezeu să cântăm în fiecare zi «Deşteaptă-te, române!». Probabil şi Dumnezeu şi-a dat seama cât suntem de rătăciţi…”
Cinemateci gratuite
Şerban Marinescu: „M-am născut în Piteşti, sunt piteştean, iubesc Argeşul. Am ajuns la Lereşti în urmă cu vreo 20 de ani; aici am o căsuţă de vacanţă unde-mi place să stau cât mai mult atunci când pot. Eu am credinţa că în locurile astea încă nepenetrate masiv de poluare morală şi de toate felurile este extrem de necesar să naştem asemenea evenimente. Intenţia mea, în calitate de preşedinte al societăţii care apără, protejează gestionează drepturile autorilor în cinematografie, este să generăm la Lereşti şi nu numai aici, ci în tot judeţul, nişte puncte în care să se distribuie film gratuit, măcar o dată pe săptămână. Plecând de la respectiva idee, în selecţia acestei ediţii am adus cineaşti cu filme de patrimoniu alături de cineaşti din valul tânăr. Am întâlnit nişte oameni extraordinari care au sprijinit cu tot sufletul iniţiativa.”
Sete de film
Lucia Hossu Longin: „Eu iubesc zona asta a Argeşului, am făcut filme despre cea mai importantă mişcare de rezistenţă anticomunistă din România care s-a produs aici lângă Iezer, lângă Păpuşa, în munţii Argeşului, aşa încât vin cu toată simpatia aici. La festival am adus şi un film dintre cele peste 200 realizate în serialul nostru care sintetizează, în 45 de minute, toată tragedia luptătorilor din munţi, poveşti de iubire petrecute în infernul comunism. «CineSatul» e plin de substanţă, are producători şi regizori de primă mână. Proiectul care a fost gândit de Şerban Marinescu este excepţional. E adevărat că am ales această zonă şi pentru că aici este un staff, adică o primărie extraordinară, un Consiliu Judeţean, oameni cu multă deschidere care au înţeles că fără cultură şi fără educaţie prin cultură nu se poate realiza România centenarului. Aşa că am ales foarte bine Lereştiul, e un loc minunat. Aici am găsit un public setos să vadă filme, setos să vadă cineaşti în carne şi oase, să-i cunoască şi să le asculte gândurile.”
„CinemaDorit”
La ediţia din acest an, în intervalul 8-13 august, la Lereşti au fost difuzate gratuit 13 producţii româneşti de lung şi scurtmetraj, prin aceste proiecţii fiind parcurşi 36 de ani de cinematografie românească, în compania invitaţilor de onoare (Şerban Marinescu, Dorel Vişan, Elisabeta Bostan, Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Maria Ploae, Lucia Hossu Longin, Horaţiu Mălăele, Cătălin Saizescu etc.). Filmele au rulat atât în sala Ateneului „Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”, cât şi în aer liber. Cu această ocazie a fost lansată viitoarea secţiune a festivalului, „CinemaDorit” (destinat elevilor care vor să facă filme), şi a fost inaugurat Cinematograful „Elisabeta Bostan”.
În ediţia viitoare vă prezentăm şi alte idei ale maestrului Dorin Vişan formulate în interviul manifest realizat de Cristina Munteanu la emisiunea „Subiect de presă”.