*Unica soluţie e ca Parlamentul să modifice legea care nu le permite spectatorilor să intre cu sticle cu apă pe stadioane
Cei mai mulţi dintre microbiştii argeşeni, în special cei care au fost la meciurile de ligă secundă de la Mioveni, respectiv de la Piteşti, nu au amintiri tocmai plăcute de la jocurile cu pricina. Şi nu la scorurile cu care s-au încheiat partidele ne referim (CS Mioveni şi-a demolat adversarul, în vreme ce FC Argeş a scos doar o remiză albă), ci la căldura înăbuşitoare pe care spectatorii au suportat-o la cele două meciuri. În ziua respectivă, temperaturile anunţate oficial, la Piteşti şi la Mioveni, au fost 39, respectiv 38 de grade. La umbră. În incinta celor două arene, însă, au fost lejer 40 de grade ori poate chiar mai mult.
Înjurături pe adresa Jandarmeriei
Spectatorilor prezenţi la meciurile FC Argeş – Pandurii, respectiv CS Mioveni – CS Afumaţi le-a fost interzis, de către reprezentanţii Jandarmeriei, accesul în incinta stadioanelor cu sticle cu apă. Nici aşa-zisele PET-uri nu au fost permise. Toată lumea care avea asupra sa sticle cu apă (majoritatea avea) a trebuit să le lase la intrarea pe stadioane. Evident, dată fiind căldura sufocantă de sâmbăta trecută, interdicţia dispusă de Jandarmerie i-a înfuriat pe microbişti. Pe paginile de socializare au abundat crudităţile de limbaj la adresa jandarmilor.
Soluţia e la legiuitor
Evident, jandarmii argeşeni n-au dispus cu de la ei putere să nu intre nimeni cu sticle cu apă pe stadioane. Ca nişte militari ce sunt, ei doar au respectat nişte reglementări. E vorba de Legea 4/2008. Chestiunea e că această lege are şi articole strâmbe. Ele nu au ţinut cont de situaţia extraordinară, determinată de faptul că Argeşul era sub cod portocaliu de caniculă la momentul respectiv. De altfel, conducerea Jandarmeriei argeşene ştie foarte bine situaţia. Doar şi jandarmii au suportat exact aceleaşi temperaturi. Însă, din informarea pe care conducerea Jandarmeriei a trimis-o ziarului nostru, reiese cu claritate un singur lucru: există o lege care reglementează problema în discuţie, iar jandarmii sunt obligaţi să o aplice, indiferent de temperatura de afară. Prin urmare, soluţia nu e în curtea Jandarmeriei, ci în cea a Parlamentului, ca unică autoritate legiuitoare în această ţară. Şi mai spune onor Jandarmeria un lucru: cluburile organizatoare pot organiza puncte de distribuţie/vânzare a apei ori a băuturilor nealcoolice în incinta arenelor.
Revenind la cele două meciuri din etapa inaugurală a ligii secunde la fotbal: suporterii lui FC Argeş au taxat dur dispoziţia Federaţiei Române de Fotbal ca meciurile să se joace de la o oră imposibilă, 11. Mai ales că atât arena „Nicolae Dobrin” din Piteşti, cât şi cea din Mioveni au instalaţii de nocturnă. Minute în şir, pe arena din Trivale, galeria a scandat „M..e FRF!” Cele două meciuri se puteau juca fără probleme de la orele 20 sau 21, pe temperaturi suportabile. Ar fi fost, cu siguranţă, şi lume mai multă în tribune. N-am mai fi avut jucători leşinaţi pe teren, nici oameni prin tribune care să aibă nevoie de ajutor medical. Probabil, speriaţi de leşinul jucătorului de la Mioveni, cei din conducerea FRF vor programa jocurile din etapa viitoare la nişte ore mai omeneşti. Trebuie doar un dram de bunăvoinţă în acest sens.