Litiaza biliară are o prevalenţă de cca. 20% în Europa. Calculii de colesterol ocupă 80% din cazurile de litiază biliară. Factorii de risc pentru această boală se împart în două categorii:
– Factorii de teren (nemodificabili): vârsta înaintată, predispoziţia genetică (familială), sexul feminin şi sarcinile multiple.
– Factorii de mediu (modificabili), mai numeroşi şi importanţi în patogenia bolii.
Boli asociate: obezitatea şi scăderea bruscă în greutate, trigliceridele crescute, tranzitul intestinal lent şi staza bilei veziculare.
Modul de viaţă: dieta hipercalorică, dulciurile concentrate, dieta săracă în fibre vegetale, abstinenţa de la alcool, fumatul, sedentarismul.
Desfăşurăm în continuare pe cei mai importanţi factori de risc:
– Factorul genetic are o contribuţie de aproape 30% în litogeneza biliară colesterolică. Frecvenţa bolii este de cinci ori mai mare în familiile suferind de ea, la descendenţi. O dietă bogată în colesterol induce formarea calculilor colesterolici la persoane predispuse genetic, nu şi la martorii fără tara respectivă. Absorbţia intestinală şi secreţia în bilă a colesterolului sunt procese aflate sub control genetic. Particulare la cei predispuşi sunt: vârsta tânără (sub 40 de ani), istoricul familial de litiază biliară, bila suprasaturată în colesterol (noroi biliar şi microcalculi), recurenţa formării calculilor în căile biliare restante după colecistectomie şi prevenirea recurenţelor prin tratamentul cu acid ursodeoxicolic (Ursofalk).
– Vârsta. Prevalenţa litiazei biliare colesterolice (LBC) creşte liniar cu vârsta la ambele sexe (după 50 de ani). Cu creşterea anilor creşte în ficat sinteza colesterolului şi scade aceea a acizilor biliari (care se opun litogenezei).
– Sexul feminin. LBC este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, în perioada fertilă, pe fondul valorilor crescute ale estrogenilor. La femeile intrate în menopauză, riscul formării calculilor biliari se reduce.
– Sarcina. Riscul de litiază biliară colesterolică este semnificativ mai mare la femeile cu mai mult de trei sarcini. La gravide creşte saturaţia în colesterol a bilei şi scade după naştere. Vechii clinicieni aveau o zicală “fiecare naştere înseamnă o piatră la fiere”.
– Dislipidemiile: creşterea trigliceridelor şi LDL colesterolului (colesterolul rău) şi scăderea HDL colesterolului (colesterolul bun) favorizează litogeneza prin reducerea concentraţiei de acizi biliari şi creşterea concentraţiei de colesterol.
– Scăderea bruscă în greutate a pacienţilor obezi (peste 1,5Kg/săptămână), prin dietă strictă sau chirurgie bariatrică (reducerea chirurgicală a volumului gastric la aproape 1/3 din cel iniţial), se însoţeşte cu creşterea secreţiei de colesterol în căile biliare.
– Diabetul zaharat de tip 2 (independent de insulină), caracterizat prin rezistenţă crescută la insulină şi creşterea nivelului seric al insulinei, asociază creşterea saturaţiei în colesterol în bilă şi scăderea motilităţii şi tonusului veziculei biliare.
– Medicamentele (unele). Tratamentul cronic cu fibraţi, estrogeni, contraceptive orale ş.a, favorizează litogeneza prin creşterea secreţiei biliare de colesterol şi scăderea motilităţii veziculei biliare.
– Dieta. Aportul caloric total crescut, ca şi de acizi graşi, colesterol, dulciuri rafinate, creşte secreţia de colesterol în bilă, cu risc litogenic: Consumul moderat de alcool reduce riscul litogenic, prin conversia colesterolului în acizi biliari.
– Fumatul cronic, după 10 ani de consum a 20-30 de ţigări pe zi, dublează riscul de formare a calculilor biliari colesterolici, prin scăderea HDL. Acesta creşte şi riscul de aterogeneză pe arterele mici şi mijlocii.
– Inactivitatea fizică şi sedentarismul cresc riscul de LBC, prin scăderea HDL, motilităţii şi tonusului vezicii biliare.
În concluzie scăderea prevalenţei obezităţii, optimizarea factorilor dietetici, practicarea activităţii fizice şi identificarea de noi ţinte genetice de risc, ca şi de tratament preventiv, sunt pentru viitor, componentele buchetului de flori ale speranţei, pentru profilaxia şi terapia litiazei biliare colesterolice.
P.S. Cu manualele de sport şi de dirigenţie vom ajunge pe culmile penibilului. Timpul e prea preţios ca să ne batem joc de el!