Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, în unele state europene – Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Cehia etc – unde e cod roşu de caniculă, autorităţile au fost nevoite să instituie restricţii drastice în furnizarea apei potabile. Din fericire, la noi încă nu s-a ajuns la măsuri de raţionalizare a apei, dar asta nu înseamnă că nu sunt probleme.
Protest la primărie
Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, zeci de oameni din Poiana Lacului s-au strâns în faţa primăriei şi au protestat pentru că de o săptămână nu au apă. Situaţia nu constituie o noutate, dar cu toate investiţiile făcute, pe timp de vară, mai ales în perioade secetoase, reţeaua de alimentare cu apă, deţinută de SC Apa Argeş SA aparţinând Consiliului Judeţean, nu face faţă necesarului de consum. Cetăţenii sunt supăraţi că n-au cu ce găti, spăla sau adăpa animalele care suferă de sete.
Orice exces trebuie evitat
În acest context, Apă Canal 2000 SA Piteşti, operator regional de apă, reaminteşte că, în perioadele de secetă prelungită, orice consum exagerat poate conduce la scăderi de presiune sau chiar la lipsa apei pentru o parte din consumatorii branşati la reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă. În ultimele zile, Apă Canal a luat măsuri pentru utilizarea la maximum a capacităţilor de producţie, transport şi distribuţie a apei potabile. Cu toate acestea, în anumite zone din aria de operare au apărut disfuncţionalităţi în furnizarea continuă a apei, pentru care deocamdată nu există soluţii tehnice de rezolvare imediată. Prin urmare, operatorul regional face apel la consumatori să folosească raţional apa şi să evite folosirea excesivă cum ar fi udarea grădinilor sau umplerea unor bazine/rezervoare de mare capacitate. Astfel pot fi preîntâmpinate producerea de avarii, suprasolicitarea reţelelor şi creşterea presiunii în conducte, dar mai ales se vor evita restricţionarea furnizării de apă potabile şi privarea altor beneficiari de minimul necesar în fiecare gospodărie.
Seceta poate impune raţionalizarea
Aşa cum am precizat, chiar dacă în unele zone sunt probleme, deocamdată în Argeş nu s-a recurs la măsuri extreme. Dar, dacă seceta va avea drept consecinţă reducerea drastică a debitelor surselor de apă (râuri, acumulări etc), se poate ajunge la situaţii nedorite. Adică apa potabilă să fie distribuită cu restricţii, după un program propus de operator şi aprobat de autorităţile administraţiei publice locale. În situaţia că situaţia obiectivă va impune raţionalizarea, programul de furnizare apă potabilă va fi adus la cunoştinţa consumatorilor din vreme, prin mijloace adecvate, potrivit Regulamentului consolidat şi armonizat al serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare din aria de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Argeş (ADIA).
Obligaţii
Totodată, conform prevederilor contractuale, toţi abonaţii, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia să-şi ia măsuri de folosire eficientă şi raţională a apei potabile furnizată de reţeaua publică, prioritate având consumul personal şi în scop casnic. Pentru satisfacerea altor nevoi, cum ar fi stropitul străzilor, al spaţiilor verzi şi al grădinilor private, spălatul pieţelor şi al căilor rutiere, spălarea periodică a sistemului de canalizare sau a maşinilor, se va utiliza cu precădere apă industrială, conform prevederilor regulamentului anterior amintit. Având în vedere situaţia hidrometeorologică deloc favorabilă existentă în această perioadă cu maxime termice ce ajung la peste 39 grade Celsius la umbră şi lipsa precipitaţiilor, Apă Canal face apel la toţi consumatorii să utilizeze raţional apa potabilă, ştiut fiind că apa este izvorul vieţii, dar nu este o resursă inepuizabilă.