La jumătatea lunii trecute relatam că în multe cartiere ale Piteştiului trotuarele sunt ocupate de autoturisme, iar pietonii, forţaţi de împrejurări, sunt nevoiţi să circule pe carosabil expunându-se riscului de a fi accidentaţi. La acea dată făceam un apel către autorităţile locale să elibereze trotuarele, înainte de a se întâmpla o nenorocire.
Maşini parcate ilegal
Cel mai elocvent exemplu este strada Armand Călinescu, mai exact vizavi de Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”, adică în buricul târgului, cum se zice, unde funcţionează câteva covrigării, patiserii, pizzerii, birouri de firme, agenţii imobiliare, săli de jocuri mecanice, agenţii de turism etc. Ei bine, deşi pe stâlpi sunt montate semne de circulaţie care interzic nu doar oprirea, ci şi parcarea pe trotuar, nimeni nu ţine cont de asta. De dimineaţă până noaptea târziu, trotuarul, care şi-aşa nu este foarte lat, e blocat de maşini, majoritatea parcate chiar sub semnele de interdicţie.
Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi ceva mai jos, spre Muzeul Judeţean, mai ales în dreptul unui restaurant, unde şoferii ocupă trotuarul care n-are mai mult de 50 centimetri lăţime, dar şi o parte din carosabil.
Pietonii, pe carosabil
Din cauza nesimţirii unor posesori de vehicule, neavând pe unde trece, în ambele situaţii oamenii sunt nevoiţi să ocolească circulând pe carosabil, expunându-se permanent riscului de a fi accidentaţi. La fel se întâmplă şi pe strada Rahovei, care, după ce că e îngustă şi în pantă, e ocupată pe ambele laturi de automobile. Noi am solicitat, şi nu o dată, autorităţilor locale să ia măsuri, dar, din nefericire, până acum nu s-a mişcat un pai. Oare chiar trebuie ca cineva să fie lovit de maşină pentru a se repune lucrurile pe făgaşul lor firesc? Ferească Cel de Sus!
Clienţii ING blochează trotuarul
Un alt exemplu, chiar în buricul Piteştiului. În fiecare zi lucrătoare, trotuarul din faţa ING Bank de pe strada I.C. Brătianu nr 28 este blocat de maşinile unor clienţi ai respectivei instituţii financiare. Pietonilor care tranzitează zona le rămân, practic, câţiva centimetri pe unde să treacă.
În nenumărate situaţii, trebuie chiar să coboare pe carosabil pentru a-şi continua drumul. Numai că, în destule cazuri, prima bandă este şi ea ocupată în faţa băncii de şoferi cu „treburi” prin zonă. Un fapt de luat în seamă este acela că în faţa băncii există nişte plăcuţe pe care se scrie că spaţiul respectiv este „rezervat”, dar nu există o delimitare precisă din care să se înţeleagă clar unde se termină trotuarul şi unde încep locurile de parcare ale instituţiei. Şi ne îndoim că autorităţile locale ar fi închiriat, chiar şi unei bănci, spaţii pe trotuar în vederea înfiinţării unor locuri de parcare.
Parcare e, da’ trotuarul e preferat
Cum ING are în spatele imobilului un loc de parcare propriu (probabil, doar pentru angajaţi şi/sau clienţi mai cu ştaif) ne întrebăm de ce unii clienţi ai băncii nu folosesc parcarea amenajată şi blochează zilnic trotuarul, iar instituţia financiară nu este interesată de acest aspect. Dar, probabil, că aceia care sunt clienţi nu trebuie „deranjaţi” atâta timp cât folosesc serviciile ING.
Autorităţile locale trebuie să ţină, însă, cont că totuarul respectiv este unul foarte aglomerat, deoarece în imediata apropiere se află Casa Judeţeană de Pensii şi Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială. Deci respectivul trotuar este frecventat zilnic de sute de oameni, în special pensionari sau persoane cu diverse probleme.
Poate că imediat după „revenirea” din concediu, poliţiştii locali vor reuşi să pună puţin la punct aspectele semnalate de ziarul „Argeşul”. Şi cum este recunoscută „receptivitatea” conducerii Poliţiei Locale sau a biroului de presă „comunitar”, avem convingerea că, în curând, pietonii vor putea circula normal prin faţa ING Bank de pe bulevardul I.C. Brătianu. Sau poate că pietonii vor „circula” prin parcarea privată a instituţiei financiare.
În altă ordine de idei, vizavi de ING Bank există o parcare cu plată. Clienţii băncii ar putea parca acolo, mai ales că e vorba doar de doi lei ora. Însă, pare-se, puţini o şi fac. E mai comod să te sui cu maşina pe trotuar, dacă se poate chiar până-n uşa băncii.
Propuneri
Prin urmare, alături de cititorii noştri, facem din nou apel către Primărie să dispună urgent măsuri de eliberare a căilor de acces pietonale. În plus, propunem două soluţii care după părerea noastră ar contribui la rezolvarea problemei. Mai întâi, în zonele cu risc ridicat de accident să fie montate camere de supraveghere video conectate la dispeceratul Poliţiei Locale, cu consecinţa aplicării de amenzi pentru parcări în locuri interzice.
A doua idee este montarea de bolarzi (stâlpi de mici dimensiuni, metalici sau din plastic) lângă borduri, care ar face imposibil accesul autoturismelor pe trotuare. Noi propunem şi rămâne ca municipalitatea să analizeze sugestiile noastre şi să procedeze în consecinţă. Nu e nici greu şi nici scump, doar voinţă să fie.
Val. NICOLAU, Flavius PETRESCU
Un Comentariu
Puiu
La prima vedere mi s-a pârut cam dur titlul, dar cred că e meritat gândindu-mă la faptul că blazonul nu este chiar nou.A doua propunere pe care o faceţi se potriveste de minune, asemenea unui ţarc de animale, dar nu merită investiţia. Sunt destule forţe care pot aplica legea şi prin amendare să-i domolească pe” blazonaţi”.Mai bine mai încasezi decât sâ mai investeşti din banii altora nevinovaţi, nu?