În Germania există 28 de centre pentru boli rare sau, mai bine spus, pentru pacienţi fără diagnostic. Statisticile arată că drumul suferinţei durează în medie 6,5 ani, timp în care pacientul consultă zece medici şi primeşte două-trei diagnostice eronate. Centrele înfiinţate pe lângă spitale universitare au echipe de medici competenţi conduse în general de profesori, dar şi dotări performante. Secretul succesului recunoscut al acestor centre moderne este o triadă compusă din anamneză, timp şi echipă de lucru. Se ştie că o anamneză detaliată (adică istoria bolii) este, în ciuda medicinei high-tech (de înaltă tehnologie), cel mai eficace instrument pentru depistarea bolii şi precizarea diagnosticului. Desigur, mobilitatea de azi şi călătoriile în zone tropicale au adus şi indus o patologie nouă. Există institute pentru boli infecţioase şi maladii tropicale în cele mai mari oraşe din ţară. Anual, aproximativ 30.000 de pacienţi se adresează acestor centre. Şi tot anual se înregistrează peste 5 milioane de călătorii în zone cu risc tropical crescut. Dar şi factorii de stres, lipsa de mişcare şi dependenţa profesională de calculator au îmbogăţit catalogul maladiilor moderne din care amintim: 100 tipuri de ameţeală, sindromul de epuizare (Burnout), migrena prelungită.
Echipa de lucru se ghidează după criterii bine definite şi mi se pare esenţial să amintesc respectul faţă de pacient, timpul acordat, ajutorul dat de traducător. În afara clinicilor cu profil definit, celelalte centre au echipe formate din medici internişti, radiologi, farmacologi, oncologi, reumatologi şi neurologi.
Două cazuri publicate recent sunt demne de amintit: un pacient din America de Sud are lepră, iar un american are ciumă transmisă de câinele său infectat. Multe cazuri necesită o activitate asemănătoare cu a detectivilor, motiv pentru care aceşti medici sunt numiti şi „detectivi în alb”.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.