Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT Piteşti au reuşit să identifice şi să localizeze trei bărbaţi care se sustrăgeau cercetărilor într-un dosar penal deschis pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Împricinaţii au fost reţinuţi, urmând să fie duşi la instanţă cu propunerea de arestare.
Localizaţi şi încătuşaţi
În cursul zilei de luni, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT Piteşti au identificat, localizat şi imobilizat trei persoane cu vârste cuprinse între 22 şi 37 de ani, toate din Piteşti, care se sustrăgeau cercetărilor penale în dosarul deschis împotriva lor şi a altora. Aceştia sunt Romeo Tomiţă Ghiumiş, Răzvan Neaţă, Adrian, zis Chelie, şi Sorin Marian Lincan, zis România. Suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi proxenetism în scop de exploatare sexuală, împricinaţii au fost conduşi la sediul DIICOT Piteşti şi audiaţi, după care procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă. Încarceraţi în arestul poliţiei argeşene, cei în cauză vor fi prezentaţi azi în faţa instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Acţiunea a avut loc în cadrul unui dosar penal deschis luna trecută de poliţiştii şi procurorii de la combaterea criminalităţii organizate şi terorismului.
Descinderi la proxeneţi
Vă reamintim că, la primele ore ale zilei de 19 iunie, ofiţerii BCCO şi procurori ai DIICOt Piteşti, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., au efectuat 71 de percheziţii domiciliare în Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, precum şi în Bucureşti, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale formate din 52 de persoane specializate în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani care acţionau pe relaţia România, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Belgia, Elveţia, Germania, Cehia şi Spania. În Argeş, descinderile au avut loc la Piteşti în blocurile L din zona de nord a municipiului, la blocul Coremi şi la blocurile G1 şi D2 din cartierul Războieni, precum şi în cartierul Vişoi din Câmpulung.
Cooperare europeană
Acţiunea s-a înscris într-o serie mai amplă de activităţi desfăşurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituite între autorităţile judiciare din România, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi Regatul Belgiei. Pentru probarea activităţii infracţionale a celor patru grupări, s-a acţionat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveţia şi Cehia, fiind efectuate 20 de percheziţii domiciliare simultane. În cauză exista suspiciunea rezonabilă că, începând din 2009, membrii grupărilor ar fi recrutat prin inducere în eroare sau ar fi determinat mai multe tinere să se prostitueze în state europene, iar banii obţinuţi au fost folosiţi la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracţionale sau pe numele unor persoane din anturajul acestora. Din cercetările efectuate au rezultat indicii că suspecţii au obţinut de pe urma prestaţiilor tinerelor transformate în sclave sexuale importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obţinând aproximativ 5.000.000 euro.
Arestări şi confiscări
Aşa se face că 37 dintre membrii grupărilor au fost arestaţi preventiv şi au fost ridicaţi 151.910 euro, 170.483 lei, 30.100 franci elveţieni, 720 dolari americani, 3.800 coroane suedeze, 24 de laptopuri, 92 de smartphone-uri, nouă tablete, 500 de grame bijuterii de aur, un grinder, un pistol cu aer comprimat şi patru cartuşe de carabină deţinute ilegal, 34 ceasuri de lux, bunuri estimate la circa 210.000 euro valoare. De asemenea, s-a instituit sechestru asigurator pe două terenuri (estimate la circa 100.000 euro), opt autoturisme de lux (estimate la 200.000 euro) şi opt imobile (estimate la 1.200.000 euro).
Toate acestea n-ar fi fost posibile fără sprijinul Eurojust, care a asigurat suportul operaţional şi financiar necesar constituirii şi desfăşurării activităţilor operaţionale aferente acestei echipe, iar Europol a facilitat schimbul de informaţii între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaţionale şi a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezenţa unui birou mobil în România, pe durata acţiunii.