În Oraşul Regal se scrie a 21-a ediţie a Festivalului internaţional „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş”. 60 de oameni de cultură din 35 de ţări participă la evenimentul elitist organizat de Fundaţia „Academia Internaţională Orient-Occident”, până la 18 iulie.
Părinţii
Ieri, părinţii spirituali ai festivalului, scriitorul Dumitru M. Ion (preşedinte) şi poeta Carolina Ilica (director artistic), au justificat „Subiectul de presă” de la „Antena 1 Piteşti”. Emisiunea realizată de Mihai Golescu şi Cristina Munteanu a fost filmată în capitala mondială a poeziei, în preludiul primei activităţi de pe agenda festivalului de la Curtea de Argeş (vernisajul expoziţiei de pictură Yasmina Moscovici – Venezuela).
Cei doi scriitori au depănat amintiri legate de naşterea festivalului şi au vorbit despre condiţia poetului de ieri şi de azi. Carolina Ilica a povestit că ideea organizării unei astfel de manifestări i-a încolţit în anul 1973, cu prilejul participării la festivalul de gen de la Struga-Macedonia. După Revoluţie, împreună cu Dumitru M. Ion, poeta a organizat în România, cu bani din buzunar, prima ediţie a festivalului internaţional de poezie, întrucât Uniunea Scriitorilor, Ministerul Culturii ş.a. au refuzat, sub diferite pretexte, colaborarea. Proiectul s-a dovenit a fi unul longeviv şi fără egal în România. Pentru ducerea la bun sfârşit a unei ediţii, părinţii spirituali ai festivalului muncesc o jumătate de an, câte 12-16 ore pe zi.
Politicienii
Cultura a fost mereu lăsată în urmă… Să fie politicienii de vină pentru acest lucru? „Odată cu intrarea României în Europa, în anii din urmă, politicienii s-au străduit să şteargă cumva diferenţele dintre noi şi alte ţări. Intrarea în Europa însemna, pentru ei, o uniformizare. Parcă ne-am fi dus într-un muşuroi de furnici şi trebuia să devenim şi noi furnici. Or, diferenţele acestea culturale dau particularizare naţiunilor, popoarelor şi de acestea trebuie să avem grjă ca de ochii din cap. Pentru că această particularizare este cu adevărat valoarea noastră. E foarte bine că suntem în Europa unită, e bine să avem chiar şi aceeaşi monedă, să avem graniţele deschise şi multe alte lucruri în comun, dar fondul acesta – care ţine de tradiţie, de cultură, de obiceiuri, de frumuseţea particulară şi spirituală – trebuie să rămână propriu unei naţiuni. Când am fost în China, am văzut cu câtă măiestrie îşi păstrează chinezii avutul cultural multimilenar. Ei pot face o sinteză între vechi şi nou, între o modernitate ce ţine de secolul XXIII – parcă nici măcar de XXII! – şi o străvechime pe care şi-o onorează în cotinuare. Noi am fost siliţi de unii politicieni ai noştri să cădem în platitutini. Cu părere de rău spun treaba asta, dar este un fenomen care se menţine şi în momentul de faţă”, a afirmat Carolina Ilica.
Scriitorii
„Eu nu dau vina pe politicieni; ei au o altă meserie. Eu dau vina pe oamenii de cultură români, pe scriitori români… S-au cheltuit sume exorbitante ca să traducem în străinătate tot soiul de lucruri de joasă valoare. Din păcate, acestor oameni care sunt superşcoliţi le trebuie şi talent, şi inteligenţă de a crea pentru literatură, pentru cultura română – ceea ce numim un lobby; fără asta nu se poate trăi în lumea de azi. Carolina şi cu mine am înţeles acest lucru acum 40-45 de ani. Mai trebuie poate o fărâmă de minte ca să nu credem că România a fost blagoslovită de Dumnezeu cu filosofi care nu există, cu poeţi care scriu în turmă… Noi am debutat într-o generaţie de aur, excepţională. Noi nu ne-am copiat unul pe altul, noi am încercat să fim personalităţi – cum am reuşit este o altă poveste…”, a spus cu tristeţe Dumitru M. Ion, cel care respiră mai mult… poezie, decât aer.
Copiii
Cei doi scriitori, soţ şi soţie, s-au completat reciproc şi, privind în urmă cu mândrie, susţin că au două mari realizări în viaţa lor: Lana – fiica lor, designer în lumea artelor şi autoare de cărţi – şi festivalul internaţional „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş” – „fiul” lor care, iată, împlineşte 21 de ani.
Festivalul internaţional „Nopţile de poezie de la Curtea de Argeş” aduce un elogiu poeziei româneşti şi universale contemporane, într-un spectacol continuu, fiind îngemănat cu celelalte arte clasice şi completat de traduceri, lansări de carte, expoziţii, momente coregrafice etc.
Argeşenilor care încă îşi mai pun nădejdea în literatură şi cultură le reamintim că astăzi are loc, la Muzeul Municipal (Sala Basarabilor) inaugurarea oficială a evenimentului elitist. Ceremonia începe la ora 18.30, după deschiderea expoziţiei de artă a Carolinei Ilica („Cărţile de la Vidra” * Plângând de atâta frumuseţe”), fiind completată de un recital de poezie şi de muzică şi de un moment aniversar, dedicat scriitorului Dumitru M. Ion (70 de ani).