În ciuda unei ploi reci şi sâcâitoare, ieri, Piteştiul a trăit câteva evenimente notabile. Spitalul de Pediatrie şi-a inaugurat Centrul de Primiri Urgenţe, iar viceprimarul Cornel Ionică a anunţat deschiderea, începând de azi, a pasajului rutier aerian de la Podul Viilor, dar şi închiderea controversatului proiect de regenerare urbană, evaluat la o mie de miliarde de lei vechi. Dacă am fi cârcotaşi cu orice preţ, am spune că vom mai asista la astfel de evenimente în anul electoral 2016. Dar, la urma-urmei, să tot trăim vremuri de acest gen ca să profităm de astfel de investiţii! Păi, nu?
După atâtea scandaluri generate de bacteria E-coli, care au dus la criza bebeluşilor şi la încercarea – aproape reuşită! – de falimentare a fabricii argeşene Lactate Brădet, credeam că n-o să mai vedem prea curând vreo faptă bună în această urbe. Drept urmare, ieri chiar am ţinut să fim martori la o realizare.
Da, Centrul de Primiri Urgenţe de la Pediatria piteşteană poate fi numit „realizare”, deşi, într-o ţară normală, ar fi trebuit să fie socotit ca o investiţie banală. „E un pas înainte” şi „Am făcut şi noi ce-am putut”, a rezumat cu modestie managerul Vasile Stan. Sintetizăm şi noi şi vă spunem „ce-a putut face” echipa acestui om cu adevărat profesionist, căruia, recent, ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu – complet depăşit de situaţie şi la presiunea formidabilă a presei! – îi ceruse demisia. Păi, pornind de la zero, a făcut un centru de urgenţe cu care se poate mândri orice spital din România.
Şefa acestui centru, dr. Adina Enescu, ne-a dat şi detalii. Acum, Pediatria poate face faţă unui „cod roşu”, cu resuscitări majore (evaluare şi tratament imediat), şi unui „cod galben”, cu micuţii în stare de conştienţă, spaţiile respective fiind dotate cu toată aparatura necesară, dar şi cu o staţie de comunicare la 112, Ambulanţă şi STS.
Diferenţa între Urgenţa de ieri şi cea de azi a spitalului? Uriaşă! Sau, mai bine zis, nu se poate compara un avion de hârtie cu un supersonic. Diferenţa între starea de spirit de acum câteva luni, când Pediatria era pusă la zid în timpul crizei bebeluşilor, şi ziua de astăzi? Uriaşă! Atunci, părinţii au vrut să-şi retragă copiii din spital, iar medicii au anunţat că demisionează în bloc dacă rămân fără managerul lor; ieri ne-am bucurat să-i vedem zâmbind pe unii dintre acei medici.
În fine, dar nu în cele din urmă, salutăm efortul Consiliului Judeţean, care a alocat 20 de miliarde lei vechi pentru această investiţie absolut necesară, la a cărei inaugurare, spre cinstea sa, a fost prezent şi prefectul Cristian Soare, tehnocrat în fapte, dar liberal în cuget şi-n simţiri. Provocat de gazetari să vorbească din nou despre demisia Sorinei Honţaru de la DSP şi despre hotărârile Consiliului Local Piteşti, semnate sau nu fără temei legal de către viceprimarul Ionică, prefectul s-a rezumat ieri doar la a-i felicita pe cei de la Pediatrie şi la a spune că „trebuie să construim”.
Uite, dom’le, mai sunt şi oameni care vor să construiască, nu doar să demoleze! Ca dovadă, iată, Pediatria a născut un „bebeluş” cu care se mândreşte. Să-i trăiască! Cu gândul ăsta ne-am întors ieri la redacţie, iar ziua ni s-a părut frumoasă, în ciuda unei ploi reci şi sâcâitoare…
Autor: Gabriel Lixandru