Îmi petrec vacanţa de vară în Italia – pe Insula Ischia, la o oră distanţă de Neapole. Frumuseţea peisajului şi izvoarele termale sunt principalele bogăţii ale acestui paradis cunoscut din antichitate, pe unde au trecut grecii şi romanii, dar şi austriecii şi francezii. Există aici o armonie între natura darnică în legume şi fructe, oamenii extrem de prietenoşi şi efectul benefic al tratamentelor termale. Apa ţâşneşte din nenumăratele izvoare termale la temperaturi între 20 şi 99 grade Celsius; în plus, există 69 de surse de aerosoli pentru afecţiuni respiratorii.
În anul 1917/18, Marie Curie a descoperit gazul Radon pe Ischia, a cărui radioactivitate contribuie la efectul terapeutic al apei şi al nămolului. De apreciat e faptul că pe această insulă nu au fost construite hoteluri mamut, ci unele decente, plasate în grădini cu vegetaţie luxuriantă. Una dintre atracţiile ieşite din comun este cea mai frumoasă grădină botanică din Italia, care a fost premiată în acest an. Este Grădina mirtului, un proiect îndrăzneţ al unui arhitect englez, care în 1956 a dat viaţă unui paradis tropico-mediteraneean situat pe terase, pe un teren stâncos. Aici se afla o sală de concerte, cofetărie, sere şi un teatru grecesc, fântâni arteziene, bazine pline cu nuferi, toate alcătuind un peisaj unic, relaxant. Reţeaua de minibuze şi bărci face posibilă deplasarea pe insulă unde se pot vizita parcuri termale cu zeci de bazine, castele, staţiuni.
Spre surprinderea mea, prezenţa românilor se face simţită peste tot, începând cu serviciul în hotel, până la vânzători şi chelneri. L-am reîntâlnit aici după patru ani pe Petrică de la Ploieşti, care se bucură de apreciere şi este angajatul unui hotel foarte bun, pe Emilia de la Paşcani şi pe alţi tineri. Toţi muncesc, trăind modest, ca să poată face economii pentru cei dragi de acasă. Numărul lor se pare că a crescut continuu.
Ischia este şi un punct bun de plecare pentru excursii spre Insula Capri, spre Neapole, Pompei şi Herculaneum, oraşe antice acoperite de lavă în anul 79 d.Hr. în urma unei erupţii a Vezuviului.
Dr. Mariana CLEMENS