În condiţiile în care sistemul sanitar din România este bolnav, judeţul nostru se poate lăuda cu un spital de top. Totuşi, chiar şi aici s-a ivit o situaţie neverosimilă…
Un colţ de Rai
Din nefericire, conform statisticilor, tot mai mulţi români suferă de diverse afecţiuni ale plămânilor. Şi nici argeşenii nu fac excepţie de la regulă. Gradul de poluare cauzată de industrie a scăzut pe meleagurile noastre, însă fumatul e o patimă grea care-i aduce pe mulţi în situaţia de a trece pragul secţiilor de pneumologie. Şi mulţi dintre cei aflaţi sub tratament au trecut, în diverse perioade de timp, pe la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sfântul Apostol Andrei” din comuna Valea Iaşului. Unitatea sanitară este aşeazată pe coama unui deal, într-un mirific cadru natural, fiind înconjurată de pădure. Un colţ de Rai în toate anotimpurile, după cum afirmă unii dintre cei pe care paşii i-au purtat aici, fie ei pacienţi sau rude ale acestora. Dar, desigur, pe bolnavii care-şi caută sănătatea îi interesează mai puţin decorul şi mai mult condiţiile în care primesc tratamentul. Iar la acest capitol, spitalul, conform rezultatelor tuturor controalelor şi rapoartelor oficiale, excelează. Într-un cuvânt, spitalul se află la standarde occidentale din toate punctele de vedere, fiind cotat, într-un top naţional, pe unul dintre primele locuri. De altfel, această unitate medicală e căutată de oameni din tot sudul ţării, aici venind inclusiv bucureşteni. Serviciile de sănătate sunt de calitate superioară, curăţenia, profesionalismul cadrelor medicale, disciplina personalului auxiliar, precum şi hrana pacienţilor, toate sunt descrise, oficial şi neoficial, de la nivelul Ministerului Sănătăţii, până la ultimul bolnav care a fost internat aici, la superlativ.
Şoc şi lacrimi amare
Se ştie că nu există „cor fără dirijor” şi, pesemne, toate aceste lucruri bune care se-ntâmplă la spitalul de la Valea Iaşului nu ar fi fost posibile fără o „mână de fier”, în speţă cea a managerului Florina Matei. Distinsa doamnă recunoaşte că este adepta spiritului german, a corectitudinii şi disciplinei duse la extrem. A reuşit să impună aceste principii şi nimeni „nu mişcă-n front”, fiecare subaltern îşi face datoria conform fişei postului; dacă nu, pleacă-acasă! Vestea despre condiţiile ireproşabile din spital s-a răspândit în toată Muntenia şi Oltenia, iar pacienţii care au trecut pe-aici şi ajung şi-n alte unităţi sanitare, fără a le fi cerut cineva, fac „reclamă” spitalului de la Valea Iaşului. Astfel, cererile pentru internare sunt foarte mari, peste capacitatea unităţii. Doamna Florina Matei s-a confruntat recent chiar cu o situaţie inedită. Unei bătrâne venite din alt judeţ i s-a explicat că nu mai sunt paturi deocamdată, dar i s-a făcut o programare. Primind vestea, femeia a avut un şoc. Managerul ne-a mărturisit: „Nu-i venea să creadă că nu o primim, nu accepta faptul că nu avem locuri şi era atât de tristă că trebuie să plece la alt spital, încât a început să plângă. Ea, săraca, a înţeles că nu avem paturi şi atunci a găsit soluţia salvatoare: ne-a spus că e gata să aducă un pat de la ea de-acasă! Cu greu am reuşit să o convingem să plece, nu se mai desprindea de la uşa noastră…”
Eduard TOMAZIU
6 Comentarii
Anonim
„Cu greu am reuşit să o convingem să plece, nu se mai desprindea de la uşa noastră…”
Acesta este sistemul medical din România.
Te duci la spital , iar aceștia te conving că poți să pleci.
Dai plicul rezolvi problema. Nu dai plicul mergi acasă.
ALO, D.N.A. ul ce faceți?
Că de la Parchet nu avem așteptări.
Anonim
Pe mine ma făcut bine acest spital, am stat 9 luni, am făcut și clasa a 8 acolo erau condiții bune, asta erei prin anul 1968 acum 50 de ani.
Palastea Maria
În urma cu 47 de ani am fost si eu internata aici ,aveam 16 ani eram pe anul întii la profesionala,am stat 10 luniAm iesit vindecata complect ,cind am venit acasa la Slatina si am fost la control,nici nu a cunoscut medicul ca am fost vreodata bolnava!Si asta datorita medicului care ma tratat dr.Mihail,sper ca o mai fi in viata nu stiu si tot colectivul de asistente !Respect pentru tot colectivul spitalului!De atunci nu am mai avut probleme!Ieri dupa 47 de ani am fost in vizita la Curtea de Arges si am fost in vizita la Valea Iasului!Peisajul e la fel de mirific,aer curat si spitalul arata la fel de bine ingrijit!
Anonim
Între anii 2000-2003 am fost și eu internat aici de altfel și fratii mei, și mama… noi stateam la Et 1, iar mama stătea la 2. Din câte țin eu minte, la Et 2 erau cazuri mai grave decât la noi la 1 pare-mi-se la 1 era doar preventiv pentru cei care aveau simptome și trebuia sa li se facă analize. Mama era deja bolnava de ceva timp.. iar noi aveam doar simptome.. bineînțeles ca după internare la o săptămâna cam așa, într-un final am aflat ca sunt și eu bolnav… fratele meu a scăpat teafăr, sora mea lafel, doar eu luasem de la mama.. pe atunci acel Sanatoriu oferea scoala, mâncare, adică 3 mese pe zi, la Et 4 era biserica sala de sport mergeam in fiecare duminica la Biserica bucuroși in Copilăria noastră. Făceam sport in cursul săptămânii, pastilele le luam de 2 sau 3 ori pe zi nu mai țin minte exact dar vreau sa spun ca acolo mi-am petrecut o mica perioada din ani, și aveam mulți prieteni nu simteam greutatea poate doar aia de familie depărtată.. le mulțumesc doctorilor și asistentelor pentru tot ce ne-a oferit și Directorului Sanatoriului. Țin sa spun ca am plecat de acolo sănătos tun! Și cu școala
Anonim
Mă numesc Nina . În anul 1966 , m-am internat cu caverne la ambii plămâni , aveam 15 ani .Am rămas 1 an , sub tratament cu pastile dimineața , prânz și cină , în plus perfuzii ( dimineața și seara ) Vă spun sincer că am avut un personal medical , calificat, umani, foarte atenți cu pacienții!!! Acum la 69 de ani , le mulțumesc din inimă și celor care mai sunt în viață ( mută sănătate lor și familiilor ❣🙏👄
Vă rog să -i ascultați pe Medici , tot personalul din spital , doar așa puteți ieși din tunel ❣Dumnezeu să vă ajute și să vă țină departe de Coronavirus ( dușmanul nevăzut ) ❣🙏🇷🇴❣🌷👄
Anonim
In anul1967 mai până în anul1968 august am fost internată la Valea Iașului,am avut apa la plămâni,dar datorita medicilor de atunci m-am făcut bine,este 50 de ani de atunci,am făcut clasa 8 acolo,aveam școala mese de3 ori pe zi și tot confortul,ereau 3 medici atunci,eu am fost la doctorul Constantinescu.