Când folosiţi pe internet motorul de căutare „Google”, fiţi mândri că unul dintre managerii gigantului IT are rădăcini în Morăreşti. Posesorul minţii sclipitoare se numeşte Mihai Stroe. Tânărul care, la 15 mai, împlineşte 36 de ani onorează prin performanţa sa, greu de egalat, localitatea argeşeană.
Geniul, moştenire de familie
Mihai a avut un excelent model de urmat în familie. Tatăl său, prof. dr. ing. Ion Stroe, face parte din elită. Predă la Universitatea Politehnica Bucureşti, este membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, are un CV la fel de impresionant.
Fără doar şi poate, o filă din istoria Morăreştiului este semnată de familia Stroe. Tată şi fiu, merită cu prisosinţă să primească din partea Primăriei şi Consiliului Local Morăreşti titlul de cetăţean de onoare. O propunere în acest sens a fost făcută de primarul Gheorghe Purcaru şi de consilierul local Gheorghe Ungureanu. Au fost şi alte nominalizări pentru acordarea aceleiaşi distincţii onorifice: academicianul Gheorghe Glăman, dr. ing. Vasilichia Sinescu Tudose, dr. ing. Maria Voica, drd. ing. Vasile Buzdugan, profesorul Ion Ungureanu, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român Germania-Freiburg.
La început, programator
Mihai face parte din crema olimpicilor, având un palmares impresionant de distincţii dobândite la olimpiadele de informatică. Briliantele coroanei sunt medaliile internaţionale: cea de aur şi locul I absolut, cu punctaj maxim, obţinut la Lisabona-Portugalia * cea de bronz – la Cape Town, Africa de Sud * cea de bronz – la Balcaniada din Nicosia, Cipru.
Mihai a absolvit Facultatea de Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, unde a terminat şi programul de Master. A participat cu succes la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de programare, iniţial în calitate de concurent, iar apoi ca organizator.
La „Google” şi-a început cariera ca programator. În cadrul companiei pe care o reprezintă, Mihai a lucrat la câteva proiecte pentru îmbunătăţirea infrastructurii „Google” şi a calităţii rezultatelor motorului de căutare. După câţiva ani petrecuţi la sediul principal din Mountain View, California, tânărul s-a transferat la biroul din Zurich şi, din 2008 până în prezent, îndeplineşte funcţia de manager.
Făuritor de olimpici
În România, Mihai a fost şi făuritor de olimpici; în perioada 1999-2003 i-a pregătit pentru perfomanţă pe elevii Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti; „din mâna lui” au ieşit şase olimpici internaţionali. Mihai a publicat în „Gazeta de Informatică” sute de articole. Este şi coautor al „Culegerii de probleme şi programe PASCAL”, alături de Cristian Cadar.
„Omul mai dă ocol pământului, înainte să-şi ia zborul spre adâncul Universului. Unul dintre membrii echipei care contribuie la realizarea evadării în Univers, prin lucrările sale (cărţi de specialitate şi sute de articole) şi prin afilierea la Academia Internaţională de Astronautică, este şi savantul Ion Stroe, tatăl lui Mihai. Tehnologia aerospaţială este utilă şi în demersul de apărare a Pământului, a Terrei de posibile catastrofe cauzate de impactul cu asteroizi”, a apreciat Gheorghe Ungureanu.
Mirela NEAGOE