Plantele medicinale pot face minuni. Rănile se vindecă şi răcelile se pot ţine în frâu cu leacurile naturale. Primăvara se culeg păpădia, muşeţelul, pătlagina şi socul.
Păpădia este magicianul detoxifierii. Datorită principiilor amare, tonifică ficatul obosit, stimulează activitatea rinichilor şi a intestinelor. Este indicată în toate afecţiunile în care există dereglări glandulare. Creşte diureza, măreşte secreţia glandulară şi normalizează circulaţia sângelui.
Ceaiul de muşeţel este cunoscut pentru calităţile sale antiseptice şi bactericide, dar poate fi folosit şi pentru calmarea spasmelor muşchilor stomacului provocate de gastrite, în tratarea abceselor, gingivitelor, hemoroizilor, conjunctivitei, durerilor de gât, gripei, durerilor menstruale, reumatismului sau sinuzitelor.
Din pătlagină se poate prepara un sirop eficient împotriva tusei şi a altor afecţiuni respiratorii. În fine, ceaiul de soc are efect diuretic şi este eficient în detoxifierea organismului, deci şi pentru pierderea în greutate. Frunzele de soc au şi puternice proprietăţi insecticide. Florile au efect antiinflamator şi proprietăţi antivirale şi antiseptice, în timp ce fructele au excelente proprietăţi antioxidante.
Atenţie, remediile din plante nu se folosesc în exces!
Selectate de M. NEAGOE