- În fiecare comună ar trebui să avem fabrici de sucuri naturale obţinute prin pasteurizare!
Tehnologia de producere a sucurilor din fructe 100% naturale a fost însămânţată în România în anul 1995, de inginerul Ilarie Isac, preşedintele Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România, după o idee preluată dintr-o revistă franceză. După ce grindina i-a distrus livada, un agricultor din Franţa, învecinat cu o fermă de vaci, a transformat în nectar poamele stricate de furia naturii, folosind o tehnică asemănătoare pasteurizării laptelui. Aceasta este povestea care l-a inspirat, în urmă cu mai bine de două decenii, pe seniorul pomicultorilor din judeţ. Proiectul dă roade şi în Argeş.
Izvoare de vitamine
Chiar dacă izvoarele de vitamine din judeţul nostru încă mai aşteaptă să fie descoperite, ideea producerii sucurilor naturale prin pasteurizare (şi nu prin chimizare!) a prins gust, formă şi culoare la Aninoasa, Budeasa, Bogaţi, Merişani, Şuici, poate şi în alte localităţi, graţie şi venerabilului inginer.
Materia primă ideală o reprezintă merele cu aciditate sporită, soiurile recomandate fiind Ionatan, Creţesc, Idared, Florina. Pentru a obţine gusturi variate se mai pot adăuga, în proporţii mai mici, vişine, afine, coacăze, cătină, aronia (un „superfruct” de pădure, prin conţinutul său ridicat de antioxidanţi), precum şi morcovi, sfeclă roşie etc. Sucul pasteurizat, rezultat în urma stoarcerii fructelor proaspete (procesare la rece), nu conţine zahăr adăugat, nici îndulcitori sau conservanţi. Este 100% natural.
Facem cinste cu „Bioki”!
Firma „Techno Consulting Science” SRL deţine o fabrică proprie de producere, sub brandul „Bioki”, a sucurilor naturale din legume/fructe prin pasteurizare, iar un punct de lucru se află în Argeş, în comuna Budeasa – satul Gălăşeşti, ne-a dat de veste domnul I. Isac, cunoscut drept părintele Simfoniei Lalelelor. Cu o experienţă profesională nemaipomenită, inginerul care face cinste Argeşului împlineşte, la anul, 85 de ani. Specialistul în pomicultură ne-a adus la redacţie şase sortimente de „Bioki”, cu următoarele sortimente: mere şi vişine; mere, afine, cătină şi aronia; mere şi coacăze; mere şi sfeclă roşie; mere şi morcovi; doar mere.
Obţinut prin pasteurizare, sucul nelimpezit, colorat apetisant (în nuanţe de roşu şi galben), având un aspect de nectar, este obţinut la Budeasa, prin procesarea fructelor proaspete. Pentru argeşenii interesaţi de afacere, la poarta firmei este montat un panou cu un mesaj explicit: „Veniţi cu fructe şi plecaţi cu suc”. Punctul de lucru este administrat de George Păun (tel. 0722996025).
Nectarul este conservat prin pasteurizare (cinci minute se fierbe la 82 grade Celsius). După îmbuteliere este depozitat în spaţii curate, aerisite, ferite de îngheţ, cu umiditatea maximă a aerului de 75%. Cu un gust delicios şi un aspect plăcut, sucul are un an termen de valabilitate.
Mărul este baza sucului natural pasteurizat. E bine de ştiut că dintr-o sută de kilograme de mere se obţin, în funcţie de sezon, 60-70 litri de suc (sunt mai suculente toamna).
Nectarul, mai rentabil decât ţuica!
În multe gospodării merele româneşti putrezesc în livezi, fiindcă au ajuns să se vândă cu un preţ de nimic (30 de bani kilul). În cel mai bun caz, fructele sunt transformate în tărie ori sunt date ca hrană animalelor.
Argeşenii care deţin terenuri cu pomi fructiferi ar trebui să ştie că stau pe o mină de aur! În anotimpul renaşterii şi al reînvierii, când livezile sunt în floare, inginerul Ilarie Isac îi îndeamnă pe gospodari să descopere beneficiile sucului natural obţinut prin pasteurizarea fructelor proaspete. O metodă mai sănătoasă de valorificare a poamelor nu există!
Un alt proiect ambiţios al inginerului Ilarie Isac este legat de instruirea deţinătorilor de instalaţii de producere a sucurilor din fructe/legume. Preşedintele Societăţii Naţionale a Pomicultorilor din România intenţionează să organizeze cursuri de profil pentru ca micii întreprinzători să afle de la specialişti cum pot obţine un produs competitiv.
„”
În comunele din judeţ ar trebui să existe cel puţin o instalaţie de producere a sucurilor naturale. Nectarul este şi mai sănătos, şi mai rentabil decât ţuica!
Mirela NEAGOE
Foto: Alexandru OPREA