Joia trecută, imediat după şedinţa de guvern, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a venit în Argeş. Seara, însoţit de preşedintele Dan Manu, s-a deplasat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, unde a discutat cu cadre medicale şi cu pacienţi, a vizitat Unitatea de Primiri Urgenţe, precum şi secţiile care au nevoie de investiţii şi modernizare.
Vineri, ministrul s-a întâlnit la Primăria Mioveni, cu ministrul Cercetării şi Inovării, Şerban Valeca, cu primarul oraşului, Ion Georgescu, cu şefii unităţilor sanitare şi medico-sociale din Argeş, cu parlamentari, consilieri judeţeni şi cu alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, întâlnirea fiind urmată de o vizită la şantierul noului Spital „Sf. Spiridon” din Racoviţa.
Ce ne trebuie?
La întrevederea de la Primărie, preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, i-a prezentat ministrului situaţia sistemului de sănătate din Argeş, trecând în revistă dotările principalelor spitale, cu accent pe măsurile privind îmbunătăţirea calităţii sistemului sanitar, respectiv: înfiinţarea de noi centre de permanenţă zonale; modernizarea şi dotarea Spitalul Judeţean şi a Spitalului de Pediatrie; susţinerea construcţiei Spitalului „Sf. Spiridon” Mioveni; dezvoltarea Spitalului de Geriatrie-gerontologie „Bălăceanu-Stolnici” Ştefăneşti, într-un spital de recuperare şi întreţinere medicală; dezvoltarea Spitalului de Recuperare Brădet, prin oferte noi de servicii medicale, precum şi extinderea acestuia; ambulatorii – dezvoltarea ofertei de servicii medicale şi accesarea de fonduri europene.
La nivel judeţean propunerile au vizat acoperirea necesarului de medici, prin scoaterea la concurs a posturilor şi specializarea personalului existent, pe competenţe, precum şi asigurarea asistenţei medicale primare, prin dotarea cu ambulanţe, conform programului de guvernare.
Spitalul Judeţean
Pentru Spitalul Judeţean, s-a propus diversificarea serviciilor medicale, astfel: # crearea unui departament de cardiologie intervenţională, cu implementarea Programului STEMI – program naţional adresat afecţiunilor acute coronariene – având infrastructura necesară (angiograf) şi cadre medicale de specialitate; # consolidarea şi reabilitarea spitalului, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală; # extinderea şi modernizarea unităţii medicale; # darea în folosinţă a unui bloc operator în sfera chirurgiei cardiovasculare, având în vedere numărul de chirurgi existenţi şi adresabilitatea regională, ca patologie specifică; # achiziţionarea unui aparat de radioterapie, având locaţia şi adresabilitatea regională; # achiziţionarea unui computer tomograf, la nivel de judeţ; # trecerea de la clasificarea III la II a spitalului, prin dotarea şi diversificarea ofertei de servicii medicale.
Propuneri legislative
Dan Manu a făcut şi câteva propuneri legislative, de modificare a normelor de aplicare OUG nr. 18/2017, privind asistenţa medicală comunitară, care să prevadă, pe lângă asistenţa persoanelor aflate în dificultate, cadre medicale pentru prevenţie. Au mai fost punctate încurajarea rezidenţiatului în domeniul epidemiologie – infecţii nosocomiale, prin regândirea salarizării, stabilirea unei baze legale în vederea acordării de locuinţe de serviciu pentru medici, urgentarea lansării ghidurilor de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, flexibilitate în folosirea numărului de paturi pe secţii şi în redistribuirea lor, în funcţie de necesităţi, dezvoltarea parteneriatului cu mediul universitar şi colaborarea cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru dezvoltarea serviciilor medicale de interes regional etc.
Ce a spus ministrul?
„Vrem să aducem la Spitalul Judeţean două aparate de anestezie, precum şi 161 de echipamente pentru secţia de urgenţă. Mai avem în plan dotarea cu o staţie de monitorizare, ventilatoare şi ecografe, prin Banca Mondială. Suntem preocupaţi să dotăm spitalul şi cu aparatură pentru radioterapie, având aici posibilitatea unei investiţii publice sau a unei investiţii private; oricum serviciile vor fi decontate. La Spitalul de Pediatrie, de asemenea, vrem să montăm un computer tomograf, având în vedere că unitatea are un caracter regional. Iar pentru spitalul din Mioveni căutăm o linie de finanţare”, a declarat ministrul. În ceea ce priveşte vaccinarea, Florian Bodog a spus că „orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii” şi că se fac eforturi pentru asigurarea în cel mai scurt timp a stocurilor de vaccin necesare.
C.D., G.L.