Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” a găzduit marţi un eveniment editorial notabil. Profesor universitar, scenarist şi regizor de film, Doina Ruşti şi-a lansat aici cea mai nouă carte: „Mâţa Vinerii”. Volumul continuă povestea din manuscrisele fanariote – două ficţiuni istorice care răspund atât iubitorilor de literatură, cât şi celor de istorie.
„Literatura contemporană românească dă nişte nume destul de mari în ultima vreme, iar acest volum are un aer special. Romanul este foarte greu de prezentat şi foarte greu de prins, având în vedere că se referă la o epocă foarte interesantă în istoria Ţării Româneşti. În această carte există o intrigă poliţistă, cu toate ingredientele necesare care, dincolo de o poveste interpretabilă de orice cititor, conţine nişte «condimente» literare şi cinematografice. Secolul al XVIII-lea înseamnă un melanj foarte interesant între o istorie care curge de la Balcanii foarte vechi la reţete culinare deosebite. Ce m-a frapat pe mine este capacitatea de a scoate în evidenţă o lume extraordinar de diversificată, o serie întreagă de personaje care aparent sunt literare”, a subliniat directorul bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie.
„Lumea prezentată în roman, cea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, este absolut pitorească. De altfel, cartea începe cu o hartă a centrului vechi al Bucureştiului, unde are loc acţiunea. După primele pagini, te trezeşti într-un tărâm guvernat cu totul şi cu totul de duhuri. Lumea aceasta a volumului este condusă cu ajutorul spiritelor şi a Cărţii Negre a Bucatelor. Doina Ruşti este un scriitor de tip american, un american din zilele noastre care se documentează la sânge”, a adăugat scriitorul Dumitru Augustin Doman.
Ioana RADU