Odată cu liberalizarea pieţei de energie, oamenii pot cumpăra energie electrică de la mai mulţi furnizori. Asta nu înseamnă că, dacă nu mai cumperi energie de la CEZ (asaltaţi de ofertele de preţ mai mici cu câţiva bănuţi), nu mai ai nevoie de această companie. Nu multă lume ştie că efortul de a aduce energia electrică în casele noastre se datorează exclusiv firmei Distribuţie Energie Oltenia (fosta CEZ Distribuţie). De această firmă vom avea nevoie chiar dacă cumpărăm energia de la RDS-RCS, de la Engie sau de la alt furnizor. Aceste noi firme doar vând energia şi emit facturile. Adevăratul profesionist care ne asigură serviciile de distribuţie rămâne Distribuţie Oltenia, adică fostul CEZ Distribuţie.
Investiţii, proiecte
Grupul CEZ are 1,4 milioane de clienţi în România şi circa 1.800 de angajaţi.
CEZ a intrat pe piaţă în 2005, prin preluarea distribuţiei regionale de electricitate Electrica Oltenia SA, care furnizează energie electrică în şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.
Fiindcă au preluat un sistem destul de învechit, încă de la început CEZ Distribuţie a fost nevoită să investească în tehnologie modernă, pentru a face faţă cerinţelor tot mai mari de energie electrică. Extinderea reţelelor, înmulţirea consumatorilor şi mărirea consumului individual, dar şi necesitatea creşterii nivelului de calitate a serviciilor au pus compania în faţa unei provocări. Nu ne convine când se întrerupe curentul electric, dar încă românul (sau romul) mai găseşte câte o cale să fure curent sau mai face el o construcţie fără avize şi se mai găseşte câte un „Dorel” care mai dă cu târnăcopul în vreun cablu. În faţa unor asemenea probleme „româneşti”, s-a conturat tot mai mult necesitatea de a investi în tehnologie modernă, care să descurajeze furturile şi să limiteze cât mai mult pierderile (atât tehnice, cât mai ales accidentale, de genul celor de mai sus). Nivelul acestor investiţii este mult mai mare decât al altor furnizori de servicii de distribuţie elergie electrică din ţară, fiindcă numai în acest an Distribuţie Oltenia anunţă că va face investiţii de peste 178,3 milioane lei, asigurate din surse proprii. „Ne dorim să devenim o companie SMART. Prioritatea noastră rămâne reducerea pierderilor. Continuăm să investim mult în îmbunătăţirea stării tehnice a reţelei de distribuţie. Modernizăm staţiile electrice, le introducem în sistemul SCADA. Continuăm implementarea programului de contorizare inteligentă. Implementăm sistemul de punere pe hărţi a reţelelor de distribuţie”, a declarat dl. Miron Albă, director al Direcţiei Strategie şi Dezvoltare Active Distribuţie Oltenia, la o întâlnire cu presa.
Unul dintre proiectele celor de la Distribuţie Oltenia se va finaliza cu reducerea timpului de remediere a unei defecţiuni. Electricienii de la Distribuţie Oltenia vor fi dotaţi cu tablete, care îi vor ajuta să identifice în timp real problema şi să o remedieze rapid, fără a mai fi nevoie să completeze un vraf de acte sau să piardă timpul cu drumuri inutile la şi de la sediu. „Electricianul va merge cu tableta la clienţi. Va transmite la call-center, aplicaţia va depista defecţiunea reclamată, care va fi rezolvată eficient, într-un timp cât mai scurt. Ţintim o îmbunătăţire a eficienţei noastre cu 15-20%. Vom pune în aplicare un proiect pilot astfel încât, până în 2018, electricienii să se prezinte cu tabletele la consumatori”, a spus dl. Albă.
Calitatea serviciilor creşte
Dintre cele 90 de staţii modernizate (din totalul de circa 130), staţia electrică din Mioveni este una dintre investiţiile importante ale companiei, finalizată anul acesta, a cărei valoare se ridică la 7,2 milioane lei. Începând din luna februarie, peste 16.700 de clienţi, printre care şi Automobile Dacia, beneficiază de investiţia în cea mai importantă staţie de transformare din judeţul Argeş. La realizarea lucrărilor extinse de modernizare şi introducere în sistemul SCADA se iau în calcul necesităţile de consum pe termen mediu şi lung ale consumatorilor din regiune. Consumatorii vor beneficia astfel de: creşterea gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică; reducerea timpului de remediere şi a numărului de persoane implicate în remedierea unei avarii – de la minimum patru persoane înainte de modernizare, la o singură persoană în prezent; reducerea numărului întreruperilor accidentale în alimentarea cu energie electrică; reducerea semnificativă a fluctuaţiilor de tensiune; creşterea capacităţii de distribuţie a energiei electrice în concordanţă cu nevoile din ce în ce mai mari de consum ale judeţului Argeş.
Generaţia de electricieni a viitorului
Cu sprijinul Distribuţie Oltenia, 28 de elevi înscrişi în programul „Ucenic Electrician”, din cadrul Colegiului Tehnic Energetic Craiova, vor putea face pregătirea adecvată în noul laborator electric modernizat, inaugurat vineri, 24 februarie. Modernizarea a însemnat o investiţie de peste 16.000 euro şi a constat în lucrări de amenajare, materiale educaţionale, echipamente electrice şi de SSM, mobilier, panouri didactice. Directorul Alexandru Popescu, sufletul acestui proiect, spune că ceea ce a proiectat şi a realizat aici este menit să le deschidă elevilor interesul şi pasiunea pentru această meserie, dar impactul cu adevărata viaţă de electrician se va face în instalaţiile firmei, în stagii de practică organizate de Distribuţie Oltenia, la care elevii vor avea acces după ce vor învăţa abc-ul meseriei în acest laborator.
Proiectul pilot „Ucenic Electrician”, marca Distribuţie Oltenia, se adresează unui număr de 48 de elevi şi se desfăşoară concomitent în Liceul Tehnologic Astra din Piteşti, respectiv la Colegiul Tehnic Energetic Craiova, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Argeş şi Dolj şi cu Asociaţia ROI. Elevii vor avea astfel acces la echipamente de ultimă generaţie în laboratoarele electrice. Totodată, Distribuţie Oltenia le va oferi celor mai buni cinci elevi din fiecare unitate şcolară parteneră burse lunare în valoare de 200 lei, suplimentar faţă de bursele oferite de stat. După absolvire, ei vor constitui pepiniera din care firma îşi va alege forţa de muncă.
Iată că firmele vin tot mai mult spre piaţa forţei de muncă, creându-şi propriii specialişti. Dacă şcoala nu a făcut-o sau nu o face, desfiinţând învăţământul profesional, care nu mai era „la modă”, se pare că soluţia este aceasta: cât mai multe firme conştiente că viitorul ţării se face cu tineri calificaţi.
Cristina MILIARE