Zilele trecute vă relatam despre sosirea neaşteptată a arhiepiscopului Calinic la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din centrul Piteştiului. Concret, vă spuneam că după slujbă arhiereul le-a cerut preoţilor să taie copacii din jurul lăcaşului sfânt. Pentru a-i linişti pe iubitorii naturii, părintele protosinghel Caliopie Ichim face câteva precizări…
Se pregătesc drujbele?
După publicarea articolului respectiv, mai mulţi oameni ne-au cerut lămuriri despre intenţia conducerii parohiei de a renunţa la falnicii copaci, printre care şi un brad majestuos. Opozanţii „planului” argumentează: pe timpul verii, coroanele înfrunzite îi creează privitorului iluzia optică a unei bolţi care „îmbrăţişează” turlele lăcaşului, iar în mijlocul atâtor „betoane”, în speţă blocurile din jur, copacii formează o „oază” care le aminteşte nostalgicilor de vremurile când în centrul urbei era mai multă vegetaţie. Enoriaşii vârstnici, la rândul lor, sunt legaţi sufleteşte de aceşti copaci pe care-i ştiu de când erau „puieţi”. În predica sa, arhiepiscopul a spus că preoţii ar trebui să se ocupe de copaci înainte ca ei să fie smulşi de vreo furtună şi să producă stricăciuni. Ieşind din biserică, pe distanţa până la maşină, părintele Calinic a privit cu vădită nemulţumire pe aleea „pătată” de mizeria păsăretului. Din clipa aceea, enoriaşii au înţeles că se pregătesc drujbele…
Un monument murdar
Prin intermediul ziarului nostru, consilierul eparhial Caliopie Ichim face câteva precizări pentru a nu lăsa loc interpretărilor: „Nu copacii sunt vizaţi, ci ciorile. Ele murdăresc efectiv acest monument de prim rang al Piteştiului, iar trecătorii observă mizeria care se adună de la ele, pe turle, pe ziduri şi faţadă. Nu trebuie să tolerăm aşa ceva, ci să găsim soluţii. Ştim că există dispozitive speciale care emit sunete şi îndepărtează ciorile, dar s-a dovedit că aceste păsări se acomodează şi cu ele şi n-ar fi eficiente decât provizoriu. Dacă vreun copac e uscat, va fi tăiat, dar, în general, vor fi tăiate părţi ale coroanelor, cele care s-au întins prea aproape de zidurile lăcaşului. Va fi găsită cea mai optimă variantă, astfel încât biserica să fie curată şi pusă în valoare…”
Eduard TOMAZIU