Șoferii pot trece pe galben la semafor? O nouă obligație în Codul Rutier 2025.
Obligație pentru șoferii la semafor
Rolul semaforului este de a stabili prioritatea de trecere într-o intersecție, în funcție de cele două culori principale, roșu și verde. Dar, cine este obligat să acorde prioritate când este galben la semafor și în ce situații e legal să treci pe această culoare?
Semaforul destinat vehiculelor are, în general, două culori principale, roșu și verde, și una intermediară – galben. În cazul pietonilor, semaforul are doar cele două culori principale.
Rolul luminii galbene la semafor este de a avertiza șoferii că trebuie să oprească fiindcă urmează să se pună roșu la semafor. Sau, în anumite situații, când lumina roșie și cea galbenă sunt aprinse simultan, înseamnă că urmează să se aprindă lampa verde.
Dar când semaforul este galben intermitent, ce obligații au șoferii?
Semafoarele sunt instalate în intersecții pentru a stabili ordinea de trecere a autovehiculelor și pietonilor.
Astfel, semnalul luminos indicat de semafor semnifică:
- verde – ai drept de trecere;
- roșu – nu ai drept de trecere;
- galben – ești obligat să oprești.
De asemenea, mai există și semaforul verde intermitent la dreapta, care permite șoferilor să treacă pe roșu dacă urmează să vireze la dreapta. Dar aceștia au obligația de a da prioritate tuturor celor care au drept de trecere.
Este legal să treci pe galben?
Nu doar trecerea pe culoarea roșie a semaforului se sancționează, ci și trecerea pe galben.
„Când semnalul galben apare după semnalul verde, conducătorul vehiculului care se apropie de intersecție nu trebuie să treacă de locurile prevăzute în Art. 83 alin. (2), cu excepția situației în care, la apariția semnalului, se află atât de aproape de acele locuri, încât nu ar mai putea opri vehiculul în condiții de siguranță”, stabilește Art. 84 alin. (1) din legea 195/2002.
Astfel, pentru trecere pe galben la semafor sancțiunea este de 2-3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o amendă între 405 lei și 607,5 lei.
Singura situație în care se poate trece pe galben la semafor e atunci când mașina nu poate fi oprită în siguranță.
Cine are prioritate?
În momentul în care semaforul este galben intermitent, se aplică următoarele reguli:
- se permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie aplicabile în acel loc
- aceeaşi semnificaţie o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos.
Așadar, atunci când întâlnim galben intermitent, trebuie să respectăm indicatoarele și marcajele rutiere din acea intersecție. Iar când acestea nu există, se aplică regula de acordare a priorității.
Conform legii, ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită, în această ordine:
- Semnalele polițistului;
- Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
- Semnalele luminoase ale semaforului;
- Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
- Indicatoarele rutiere;
- Marcajele rutiere;
- Regulile de circulație (prioritate de dreapta, de exemplu).
Așadar, dacă semaforul este galben intermitent, și în intersecție nu se află un polițist și nici nu ne intersectăm cu o mașină de intervenție, atunci trebuie să acordăm prioritate în funcție de indicatoarele montate în acea zonă.
În cazul în care intersecția nu are niciun indicator care să stabilească ordinea de trecere, atunci se aplică regula de prioritate de dreapta.
Ceea ce înseamnă că, indiferent din ce direcție circulă, toți șoferii vor acorda prioritate vehiculelor care de pe drumul din dreapta. Și, la rândul lor, vor avea prioritate de trecere față de cei care circulă pe drumul din stânga.
Sursa: ProMotor
Șoferii pot trece pe galben la semafor? O nouă obligație în Codul Rutier 2025.
Un Comentariu
Petre
Corect este la culoarea galbena trebuie să oprești in siguranță. Nu in orice condiții. Dacă înaintea ta se face galben în acea secunda, cum oprești? Nu poți pentru că mașinii ii trebuie câțiva metri. Dar cu roși deja e alta poveste, roșu se face întotdeauna după galben deci galbenul tocmai asta face te pregătește să oprești in siguranță. Vai de voi cu explicațiile voaste.