Regulă nouă pentru șoferi începând de astăzi. Amendă și permisul auto confiscat!
Șoferii care depășesc viteza legală vor primi amenzile acasă, după ce, pe șoselele din România, au fost instalate camere de viteză. Sistemul funcționează, deocamdată, doar pe Autostradăzile A1, A2 și pe anumite sectoare de pe „Drumul morții – DN2”, arată Digi24.ro.
Amenzi acasă
Șoferii surprinși de camere nu mai trebuie opriți de polițiști, iar amenzile sunt trimise prin poștă acasă. Camerele mobile, cunoscute de șoferi drept pistoale radar, vor monitoriza traficul și vor identifica încălcarea limitei de viteză.
Bogdan Oproiu, director adjunct la Direcția Rutieră: „Acest aparat radar va fi observat în afara părții carosabile, pe trepied, pe A1 București-Pitești, pe A2 București-Constanța și pe DN2, în Vrancea. Dispozitivele sunt setate pe modul automat, astfel că vor înregistra toate vehiculele care depășesc viteză legală. La încheierea programului, polițistul va descărca întreaga informație acumulată.”
Filmările stocate vor fi analizate ulterior de alți polițiști. Pe baza numărului de înmatriculare, proprietarul mașinii va fi notificat despre sancțiune. Ulterior, persoana care se afla la volan în momentul depășirii limitei legale de viteză va primi amenda acasă.
Dacă proprietarul refuză să spună poliției cine s-a aflat la volan, atunci el este sancționat pentru necomunicare de date cu până la 4.000 de lei.
Ce spun șoferii?
Șoferii văd cu ochi buni sistemul prin care amenzile pentru viteză ajung direct acasă.
„- E mai lejer să vină acasă, dar să aibă și dovada. Filmează cu o cameră… În alte țări așa se procedează.”
„- Eu nu sunt o vitezomană de fel și consider că trebuie să mergem cu viteza legală sau cu una mai mică.”
„- Mi se pare un lucru normal. Trebuie să fim cât se poate de atenți, de precauți și să respectăm legea.”
Vor fi implementate peste 400 de radare fixe
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere vrea să implementeze peste 400 de radare fixe pe cele mai importante șosele din țară.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „După ce va fi lansată licitația și ulterior semnat contractul, ele vor fi montate până la jumătatea anului 2026, vor fi montate toate camerele si aici vorbim și de elementele de soft și de cablările necesare.”
Printre țările care utilizează acest sistem de amendare a șoferilor care apasă prea tare pedala de accelerație se numără Ungaria, Polonia, Germania și Bulgaria.
Sancțiuni mai mari în funcție de depășirea vitezei
Depășirea limitei de viteză este sancționată în funcție de cât de mult se depășește limita legală. În 2025, sancțiunile vor arăta astfel:
- 10-20 km/h: 2 – 3 puncte de amendă, echivalente cu 405 lei – 607,5 lei;
- 21-30 km/h: 4 – 5 puncte de amendă, echivalente cu 810 lei – 1.012,5 lei;
- 31-40 km/h: 6 – 8 puncte de amendă, echivalente cu 1.215 lei – 1.620 lei;
- 41-50 km/h: 9 – 20 puncte de amendă, echivalente cu 1.822,5 lei – 4.050 lei;
- Peste 50 km/h: 9 – 20 puncte de amendă, echivalente cu 1.822,5 lei – 4.050 lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile;
- Peste 70 km/h: 9 – 20 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 120 de zile.
Astfel, depășirea cu 51 km/h a limitei de viteză va atrage o amendă de până la 4.050 de lei și suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Începând cu ianuarie 2025, punctul de amendă va fi calculat la 5% din salariul minim brut pe țară, ceea ce reprezintă 202,5 lei.
Astfel, amenzile vor crește considerabil față de anul precedent, datorită și majorării salariului minim, care va ajunge la 4.050 de lei.
Conform noilor reglementări, amenzile vor fi cu aproximativ 20% mai mari decât în 2024, iar sancțiunile pentru depășirea vitezei vor afecta serios portofelele șoferilor.
Regulă nouă pentru șoferi începând de astăzi. Amendă și permisul auto confiscat!
6 Comentarii
Anonim
Întrebare dar dacă eu îmi stric mașină datorita gropilor de pe șosele în general primăvara după topirea zăpezilor este dezastru asa ca domnilor care va gândiți numai la amenzi gândiți-vă și la șosele nu numai la amenzi intii șosele și după aceia la amenzi Tovarăși.
Anonim
Corect
Anonim
Nu-i treabă rea dar ca și în occident trebuie presemnalizată zona unde este amplasat radarul
Toba
Radarele se vor instala în gropile de pe șosele?
Anonim
Cred că normal ar fi ca șoferii să fie avertizați de existența acestor radare, înainte de locul unde sunt amplasate
Anonim
Da !!! Prostime !!! Dar când vrei să mergi regulamentar cu 60 km. pe oră și nu poți din cauza sistemului creat tot de Ei ! că se formează cozi pe Valea Prahovei și stai cu orele în trafic și faci 5 km. Într-oră atunci nu se sesizează nimeni ? Numai când greșești Tu ! Când greșesc ei Nu !