Încă din ziua în care Dumnezeu a rânduit ca părintele Calinic să păstorească în Argeş şi Muscel, arhiereul şi-a propus să ctitorească o catedrală în Piteşti. Au trecut 30 de ani şi visul a rămas neîmplinit.
O cerere amânată
Pe vremea primarului Tudor Pendiuc, ierarhul a cerut de câteva ori un teren adecvat pentru un astfel de lăcaş de cult. E adevărat, în urbe au fost construite multe biserici, chiar câte două-trei în fiecare cartier, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local. S-au dat terenuri şi ajutoare financiare, mai mari sau mai mici, după caz. Totuşi, cererea arhiepiscopiei pentru catedrala mult visată a fost amânată la nesfârşit. Piteştenii s-au împărţit în două tabere, unii considerând că Primăria a făcut destule eforturi şi că sunt biserici suficiente, alţii, dimpotrivă, mai pătimaşi, acuzându-i pe aleşii locali că se opun „voii lui Dumnezeu”…
Propuneri
În luna decembrie a anului trecut, cu ocazia sfinţirii unei troiţe pe Strada Mare din Piteşti, în prezenţa a peste o sută de persoane, arhiepiscopul şi-a spus din nou oful: catedrala! Părintele Calinic îşi pune mari speranţe în primarul Cornel Ionică, pe care l-ar dori mai preocupat de acest proiect. În cadrul acelui eveniment i-a cerut edilului-şef să spună dacă va aloca un teren pentru lăcaşul lui Dumnezeu. Cornel Ionică a dat un răspuns evaziv, însă din ziua aceea prin bisericile oraşului a început o anumită „fierbere”. Oameni evlavioşi, dedicaţi bisericii şi bine intenţionaţi, au început să caute terenuri… Locurile respective vor fi trecute pe hârtie şi depuse la Primărie, pentru a fi considerate iniţiative cetăţeneşti ce urmează a fi discutate în Consiliul Local. Au apărut diverse propuneri pentru amplasamentul catedralei, cele mai vizate locuri fiind parcul din vecinătatea Finanţelor sau Grădina Publică. Alţii au avansat ideea parcării de la Finanţe sau a celei din spatele Bibliotecii Judeţene…
„Şi eu sunt creştin…”
Deşi nu a fost lansată vreo invitaţie pentru aceste propuneri, este interesantă preocuparea unora pentru catedrală, implicarea cetăţenească fiind apreciată de conducerea primăriei. Totuşi, pentru a pune capăt oricăror zvonuri şi speculaţii, primarul Cornel Ionică, prin intermediul ziarului nostru, ţine să liniştească spiritele: „Cunoaştem bine intenţia arhiepiscopului şi cred că e îndreptăţită. Numai că în situaţia actuală a terenurilor din Piteşti, nu avem cum să sprijinim acest proiect. Mă preocupă şi pe mine problema, dar trebuie gândită bine. Teren pentru aşa ceva, mai ales în zona centrală a oraşului, nu avem. Singura posibilitate ar fi să cumpărăm. E complicat. Dar vreau să se ştie că nu vom umbla la parcuri; nici nu ne permite legea şi nu vom strica nici parcări! Poate cu timpul vom rezolva cumva, dar nu ştim când şi cum. Şi eu mi-aş dori o catedrală, şi eu sunt creştin…”
Eduard TOMAZIU
Un Comentariu
Cititor
Sa fii crestin inseamna sa faci voia Domnului. Adica sa ai grija de copii, de batrani, de bolnavi si de alte suflete sarmane si singure.
Avem multe biserici, majoritatea goale sau doar pline de Paste si de Craciun.
Urgenta cheltuirii banilor ar fi pentru crese, spitale, medicamente, scoli si nicidecum pentru a face palate poleite cu aur, cum este viitoarea catedrala din Bucuresti, care va avea hoteluri, parcari, SPAuri si toate contra cost substantial daca vrei sa stai o noapte pentru reculegere.
Si mai ales, lasati parcurile si arborii in pace, acestea ofera oxigenul necesar vietii si nu betoanele fara rost.