Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va da astăzi un aviz la proiectul de buget elaborat de guvernarea PSD-ALDE pentru anul 2017. Conform schiţei de proiect, din buget lipsesc sumele aferente unor lucrări îndelung aşteptate în Argeş. Mai exact, pentru autostrada Piteşti-Sibiu şi pentru reabilitarea Transfăgărăşanului. O posibilă explicaţie pentru autostradă – care este considerată prioritate zero – este că de abia în acest an se scot la licitaţie unele tronsoane, iar investiţia ar urma să se facă în principal cu bani europeni.
Mai mulţi bani
Per total, Argeşul primeşte mai mulţi bani în 2017 decât anul trecut. Pentru centrele de asistenţă socială judeţul va primi 77,2 milioane lei, pentru diverse cheltuieli la primării – 504.000 lei, 10 milioane lei pentru drumuri, 57 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale şi 2,9 milioane lei pentru învăţământul particular şi confesional.
Drumuri
Şi Transfăgărăşanul se află la piorităţi, dar… lipsesc fondurile aferente. Şi, din nou, nu se face nicio referire la proiectul de reabilitare a drumului naţional Curtea de Argeş-Câmpulung Muscel. În schimb, pentru a doua centură ocolitoare a Piteştiului este prevăzută o sumă de 2,5 milioane lei (pentru studii). 107 milioane lei sunt alocate pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a drumului naţional 73 Piteşti-Câmpulung Muscel. Pentru autostrada Piteşti-Craiova (care costă 3,87 miliarde lei) sunt alocaţi doar 161.000 lei în acest an. În fine, nu sunt fonduri nici pentru drumul naţional Piteşti-Drăgăşani, deşi contractul de execuţie în vederea reabilitării (188 km) a fost atribuit firmei Strabag.
Alte investiţii
În proiectul de buget mai sunt prevăzute fonduri pentru continuarea lucrărilor la Universitatea de Stat din Piteşti, pentru extinderea Judecătoriei Costeşti, pentru reparaţii capitale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi la sediul DNA, dar şi pentru continuarea proiectelor de cercetare de la ICN Mioveni. În bugetul Companiei Naţionale pentru Investiţii mai sunt prevăzute în acest an fonduri pentru reabilitarea a patru poduri la Topoloveni, Broşteni (două) şi Poiana Lacului (cel distrus de inundaţii acum câţiva ani).
Claudiu DIŢA