Inginerul Constantin Samoilă, artist plastic amator şi autor de cărţi de călătorii – antrenat şi în alte activităţi artistice (Moş Crăciunul sărbătorilor de iarnă, recitator, interpret în scenete de teatru, cântăreţ în formaţii corale) – este prezent pe simezele Bibliotecii Judeţene cu expoziţia de metaloplastie „Port popular şi arhitectură tradiţională românească”. Vernisajul de joia trecută a fost înveşmântat într-o poveste incredibilă.
Rochia, ţesută acum 50 de ani
Născut la Corbi, în satul Poienăriei, Constantin Samoilă a rugat-o pe poeta Denisa Popescu, moderatoarea evenimentului, să îmbrace o ţinută de ocazie, aleasă din garderoba soţiei care nu mai este printre noi. Zis şi făcut. Denisa a purtat cu graţie veşmântul nevestei răposate, venindu-i ca turnat pe corpul mlădios ca o trestie. Este vorba despre un sarafan negru, lung până la glezne, simplu, uşor cambrat, dar de o rară frumuseţe, creat cu măiestrie de un meşter popular din comuna natală a artistului plastic. Piesa vestimentară a fost ţesută la război cu fire aurii în urmă cu mai bine de 50 de ani, motivele populare geometrice fiind proiectate, în mod special pentru draga lui nevastă, de domnul Samoilă. Acest sarafan care a captat toată atenţia publicului a fost purtat de soţia artistului plastic amator la prima lui expoziţie de artă, deschisă în anul 1972. Poetesa noastră a asortat rochiţa „moştenită” ocazional cu o bluziţă crem din voal, iar când a început vernisajul, mâneca-i vaporoasă, sub formă de clopot, s-a… electrizat, lipindu-se, practic, de braţul domnului Samoilă, semn că spiritul soţiei sale a fost prezent la evenimentul din 2017.
„De două ore încoace port sarafanul doamnei Samoilă şi am senzaţia că s-a coborât asupra mea o stare de graţie, o vibraţie a domnescului”, a afirmat poeta Denisa Popescu în deschiderea vernisajului, strălucind în ţinuta făcută pe comandă, acum o jumătate de secol, în mod special pentru doamna Samoilă.
Cel mai frumus sat din lume
Constantin Samoilă s-a născut în comuna Corbi, satul Poienărei. A absolvit Şcoala Tehnică de Arhitectură din Bucureşti, în anul 1959, şi Facultatea de Construcţii Bucureşti, în anul 1970. A expus pentru prima dată în 1968 lucrări de pictură în ulei, la Trustul Petrol Piteşti.
De-a lungul timpului, artistul, care se apropie de 80 de ani, a organizat expoziţii de pictură şi metaloplastie la Galeria de Artă Naivă, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, Biblioteca Judeţeană, Casa Studenţilor „Grigore Preoteasa” Bucureşti, Institutul de Construcţii Bucureşti, la instituţii din Ploieşti, dar şi în străinătate (Grecia, Franţa, Canada). Este membru al Coralei „D.G. Kiriac” şi face parte din Grupul vocal „Armonia” al Centrului Cultural Piteşti. A donat numeroase lucrări bibliotecii din Domneşti şi muzeului din Corbi.
Vernisajul de joia trecută a fost îmbogăţit spiritual cu un moment folcloric susţinut de un grup de pensionari („Doruri argeşene”), din care a făcut parte şi Constantin Samoilă, programul artistic fiind coordonat de Doina Istrate. Expoziţia de metaloplastie „Port popular şi arhitectură tradiţională românească” poate fi admirată, la Biblioteca Judeţeană, până la 11 februarie. „Poienărei, locul unde eu m-am născut, este cel mai frumos sat din lume. În lucrările de metaloplastie am redat biserica, grota haiducilor şi alte monumente aflate la răscruce de drum”, a spus Constantin Samoilă, un suflet dăruit artei.
Mirela NEAGOE