Prețuri de te ia capul! Un porc „în viu” costă cât salariul minim pe economie.
Internetul este „împănat” cu anunţuri cu porci de vânzare. Pe reţelele de socializare sunt destule oferte cu grăsuni de vânzare. Preţul mediu este, la ora actuală, în jur de 15 – 17 lei pe kg „în viu”. Dar să nu vă mire dacă, în săptămâna Ignatului, unii fermieri își vând porcul din cocină chiar și cu 20 de lei/kg.
Prețul este mai mare dacă animalul este mai mic
Pentru grăsunii de dimensiuni medii, de 100-150 kg, prețul variază între 15 lei și 17 lei pe kilogram. Astfel că un „Ghiță” de vreo 100 kg poate costa între 1.500 și 1.700 lei, iar unul de 150 kg, între 2.250 și 2.550 lei sau chiar mai mult de atât. Altfel spus, porcul de Crăciun costă cât minimul pe economie, salariul net fiind 2.363 lei, în decembrie 2024.
În general, prețul pentru porcul „în viu” este mai mare dacă animalul este mai mic, adică are mai puțină grăsime, și mai mic dacă exemplarul cântărește peste 150-180 kg.
Prețul porcilor „în viu” variază, în funcție de zonă, între 15 și 20 de lei/kg, în timp ce carcasa se vinde cu prețuri cuprinse între 20 și 28 de lei pe kilogram.
Cât costă porcul mistreț?
La ora actuală, pe un site de vânzări online, un porc mistreț care cântărește în jur de 80 de kg se vinde, la Cluj, cu 1.700 lei (25 lei/kg, negociabil).
Porcul pentru Crăciun – la un click distanţă
Porcul pentru Crăciun este, așadar, la un click distanţă sau la un apel telefonic. Producătorii spun că, la cerere, pot chiar să îl tranşeze şi să îl transporte la domiciliul clientului.
Clienții sună, fac o rezervare în funcţie de ceea ce au văzut în fotografiile din online şi apoi, în prag de Crăciun, îşi iau acasă carnea sau porcul, în funcţie de cum au… bătut palma cu negustorul, în mediul virtual. Dacă vorbim şi de tranşat şi transport până acasă, preţul creşte.
Carnea trebuie analizată de medicul veterinar
Specialiştii de la DSVSA spun, însă, că trebuie să fim atenţi de unde cumpărăm carnea de porc și că nu este o idee bună să facem „în orb” rezervări.
Dacă ținem morțiș să cumpărăm de la producători locali, atunci trebuie să ne deplasăm la gospodăriile lor, pentru a vedea cu ochii noştri animalul, înainte de a-l cumpăra. Și să avem grijă ca respectiva carne să aibă analizele făcute!
După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.
Prețuri de te ia capul! Un porc „în viu” costă cât salariul minim pe economie.