Se scumpește produsul preferat al românilor! Nimeni nu se poate lipsi de el.
Bună dimineața! Începutul fiecărei zile poate fi revigorant, atunci când este însoțit de o ceașcă de cafea aromată. Însă băutorii de cafea ar putea vedea, în curând, cum tabietul matinal devine mai scump, deoarece prețul cafelei pe piețele internaționale de mărfuri a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, scrie BBC.
Preţul cafelei a ajuns la maximul ultimilor 47 de ani, pe fondul îngrijorărilor privind recolta din Brazila.
Marți, prețul boabelor de cafea Arabica a depășit 3,44 dolari pe livră (0,45 kg), după ce a crescut cu peste 80% în acest an. Costul boabelor de cafea Robusta, între timp, a atins un nou maxim, în septembrie.
În timp ce, în ultimii ani, marii producători de cafea au reușit să absoarbă creșterile de prețuri pentru a mulțumi clienții și a menține cota de piață, se pare că acest lucru este pe cale să se schimbe, potrivit lui Vinh Nguyen, directorul executiv al „Vinh Nguyen Tuan Loc Commodities”, citat de economedia.ro.
„Mărci precum JDE Peet (proprietarul mărcii Douwe Egberts), Nestlé și toate celelalte, au preluat anterior lovitura dată de creșterea prețurilor materiilor prime pentru ele însele”, a spus el.
„Dar acum sunt aproape la un punct de cotitură. Mulți dintre ei se gândesc la o creștere a prețurilor în supermarketuri, în primul trimestru al anului 2025.”
În noiembrie, în cadrul unui eveniment pentru investitori, un director de top din cadrul Nestlé a declarat că industria cafelei se confruntă cu „vremuri grele”, admițând că firma sa va trebui să își ajusteze prețurile și dimensiunile ambalajelor.
„Nu suntem imuni la prețul cafelei, departe de asta”, a declarat David Rennie, șeful mărcii de cafea Nestlé.
Ultimul record pentru cafea a fost stabilit în 1977, după ce o ninsoare neobișnuită a devastat plantațiile din Brazilia.
„Îngrijorările cu privire la recolta din 2025 din Brazilia sunt principalul motor”, a declarat Ole Hansen, șef al strategiei pentru mărfuri la Saxo Bank.
„Țara s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, în lunile august și septembrie, urmată de ploi abundente în octombrie, stârnind temeri că recolta înflorită ar putea eșua.”
Preţul cafelei a urcat până la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de secol, impulsionat de diminuarea livrărilor, în condiţiile în care Brazilia, cel mai mare producător mondial, nu şi-a revenit încă de pe urma secetei din acest an.
Prețurile futures ale cafelei Arabica, în dolari americani pe kilogram, din septembrie 1972 și până la 10 decembrie 2024.
Prețul începe la aproximativ 50 de cenți pe livră și urcă până la un maxim de puțin peste 3,00 dolari, în 1977. Fluctuează apoi între aproximativ 50 de cenți și 2,50 dolari, până când atinge un maxim record de 3,44 dolari, la 10 decembrie 2024.
Nu doar plantațiile braziliene de cafea, care produc în principal boabe Arabica, au fost afectate de vremea nefavorabilă.
Rezervele de Robusta sunt, de asemenea, pe cale să scadă după ce plantațiile din Vietnam, cel mai mare producător al acestui soi, s-au confruntat, de asemenea, cu secetă și ploi abundente.
Cafeaua este a doua marfă din lume ca volum comercializat, după petrolul brut, iar popularitatea sa este în creștere.