Autoturismele care vor fi interzise. Cum ajung radiate din oficiu.
Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență ce aduce modificări importante Codului Rutier. Printre aceste schimbări se regăsește introducerea radiării automate a vehiculelor în anumite cazuri, însă această măsură nu se aplică pentru autovehiculele care circulă cu rovinieta expirată.
Conform noii legislații, radierea automată vizează doar vehiculele care nu au Inspecția Tehnică Periodică (ITP) sau Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) valabile, nu și pe cele care nu au achitat taxa de drum.
Autovehiculele cu rovinieta expirată
Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență ce aduce modificări semnificative Codului Rutier. Printre schimbările majore se numără introducerea radierii automate a vehiculelor în anumite situații, însă acest lucru nu se aplică și în cazul autovehiculelor care circulă cu rovinieta expirată, așa cum s-ar fi putut crede inițial.
Modificările adoptate stabilesc că vehiculele care nu au Inspecția Tehnică Periodică (ITP) valabilă sau asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) sunt cele care riscă să fie radiate din circulație.
Mai precis, dacă un autovehicul a avut suspendată înmatricularea pentru o perioadă de 3 ani și nu a fost reînmatriculat, acesta va fi radiat automat din circulație. Totuși, acest proces nu include autovehiculele care circulă cu rovinieta expirat, iar acești șoferi nu vor fi afectați de radierea automată.
Rovinieta și obligațiile de plată
Deși noile reglementări nu se referă la radierea vehiculelor din cauza expirării rovinietei, șoferii care circulă pe drumurile naționale, europene sau autostrăzi fără a avea o rovinietă valabilă riscă să primească o amendă contravențională. Sancțiunile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse între 250 și 500 de lei pentru majoritatea vehiculelor, iar pentru vehiculele de mare tonaj, amenda poate ajunge până la 4.500 de lei.
Începând cu anul 2026, conform unei noi legi adoptate, șoferii vor avea posibilitatea de a achita rovinieta până la miezul nopții a zilei următoare, dar doar pentru vehicule de până la 3,5 tone. Aceasta înseamnă că, în prezent, șoferii sunt obligați să cumpere rovinieta înainte de a pleca la drum.
Totuși, autoritățile permit celor care circulă fără a plăti taxa de drum să o achite până la miezul nopții, evitând astfel amenda.
Cum se verifică plata rovinietei
Plata rovinietei este monitorizată printr-un sistem de camere inteligente, gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Aceste camere sunt amplasate pe toate categoriile de drumuri pentru care rovinieta este obligatorie. Acestea au rolul de a identifica vehiculele care nu au achitat taxa de drum, iar sancțiunile sunt aplicate de îndată ce abaterea este constatată.
Autoturismele care vor fi interzise. Cum ajung radiate din oficiu.