Pitești. Evenimente de interes în următoarea perioadă.
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 18-24 noiembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Prelegerea cu tema “Mirajul consumului de droguri într-o lume dezbinată”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Omul între breaking news și armonia sufletului”, susținut de psiholog-clinician Carmen Violeta Popa, eveniment care va avea loc luni, 18 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Pe lângă acest flagel, vom vorbi și despre cum ne pregătim spiritual și emoțional pentru sărbătoarea Crăciunului și cum pășim în noul an”, spune Carmen Violeta Popa.
Spectacolul de muzică folk-hop, sub genericul „David Bowie, ești aici?”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, eveniment care se va desfășura luni, 18 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Trăim din secolul trecut, din mâna neo-clasicilor lui. Unul dintre ei, David Bowie. Un mega-star, un fel de semi-zeu. Muzical, un mare artist. Muzica lui inspiră și astăzi. Am merge și mai departe: secolul trecut sună a David Bowie. De fapt, secolul trecut sună a Einstein, a Hitler, a Greta Garbo, a Mao, a Neil Armstrong, a mulți. Un secol de umbre și de lumini, de tancuri și de chitare. Un secol cum nu s-a mai văzut. David Bowie însuși era un bard cum nu se mai văzuse. Controversat și pașnic, alb și negru, colorat și gri, histrionul perfect al rock-ului și al pop-ului, Bowie a crescut cu generația lui și invers. A influențat-o. Cine ar mai putea să compună azi un, de exemplu, ? Sau un ? Sau un ? David Bowie, în definitiv, a fost un om. Omul s-a dus acum opt ani, dar pot să spun că el trăiește. Sunt M.C. Grăilă și vă invit la un colaj de coveruri din el. Vom cânta din David Bowie, așadar. Probabil umbra lui va traversa puțin Centrul Cultural. David Bowie, ești aici?”, ne transmite M.C. Grăilă.
Prelegerea cu tema „AURELIU GOCI, C.A.P.T.I.V. în imaginarul creației (cărți, autori, personaje, tipologii, inspirație, vocație) – Cronici literare din mileniul al III-lea, In Memoriam”, în cadrul proiectului cultural-educativ Clubul literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, eveniment care va avea loc marți, 19 noiembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“La Clubul literar artistic va fi susținută prezentarea . Va fi prezentată și ultima carte a autorului, apărută în 2024, . În partea a doua vom călători spre săptămâna poeziei sibiene, vom sorbi și vom răsfoi revista cu poetul Ion Radu Văcărescu, făcând neapărat un popas în ”, spune Maria Mona Vâlceanu.
Prelegerea cu tema „Vladimir Streinu – un clasic printre moderni”, în cadrul proiectului “Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, marți, 19 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„În dimineața zilei de joi, 26 noiembrie 1970, Vladimir Streinu acuză dureri în piept. Merge la medicul său. Acesta îi comunică faptul că stă bine cu inima, că, probabil, starea precară îi e provocată de plămânul lipsă. După vizita la spital, merge la Universitate, pentru a ține cursul Un curs care se încheie cu un citat din Lucian Blaga, din . Iată ultimele cuvinte rostite de către profesorul Streinu: . După curs, Streinu merge acasă. În scurt timp, i se face iar rău și moare, înainte ca soția să apuce să sune la spital…”, informează Jean Dumitrașcu.
Lansarea cărții de povești pentru copii “Prințesa Sema și Fulger Alb” în cadrul proiectului cultural “Suflet pe Rime și Nuanțe”, susținut de scriitoarea și artistul plastic Loreta Din, marți, 19 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vă invit la un eveniment care are drept motto . Copilăria rămâne, sau ar trebui să rămână cea mai frumoasă perioadă a vieții pentru fiecare dintre noi. Adulți fiind, zâmbim amintindu-ne de bunici, de iubirea, indulgența și înțelepciunea lor. Bunicii au rolul, în primul rând, de a crea amintiri frumoase nepoților. Așa a luat naștere povestea , alături de nepoata mea, Serena Maria, în momentele noastre speciale. O poveste educativă, scrisă într-un limbaj ușor și adecvat, în care majoritatea personajelor sunt animale prietenoase, care împreună învață ce înseamnă corectitudinea, politețea, susținerea și iubirea. O recomand copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. Vă aștept să petrecem împreună o oră magică în lumea copilăriei. Vor lua cuvântul cadre didactice, iar cantautorii Stelian Necșoi și Dorian Sterie ne vor delecta cu melodii pentru copiii de ieri, copiii de azi, copiii din noi”, spune Loreta Din.
Prelegerea cu tema “Din nou despre Urmuz”, în cadrul proiectului “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 20 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Noi acțiuni dedicate marelui prozator născut la Curtea de Argeș, a celui care a dat o direcție originală avangardismului mondial: Urmuzismul, care nu este nici Suprarealism, nici Dadaism, nici Viitorism, nici Literatură a absurdului etc., deși toate l-au revendicat sau pe care le cuprinde împreună. Urmuz este creatorul prozei integrale, al epicului pur, al paradoxului (Solomon Marcus), al parodierii parodiei (Eugen Negrici), reprezentant al corinticului (Nicolae Manolescu), al jocului de-a cuvintele (Ion Pop), al multiplelor latențe interpretative. Pe 22 noiembrie 2024, ora 11.30, Urmuz vă fi comemorat la Biblioteca Municipală din București, unde vor conferenția acad. Gh. Păun și prof. Lucian Costache. Activitatea va fi moderată de directorul Editurii din București, Sara Mina, în cadrul unei tematici generice privind Suprarealismul”, precizează Lucian Costache.
Prelegerea cu tema “Influența toamnei în medicina tradițională chineză. Trădarea și onoarea, analizate Feng-Shui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, eveniment care va avea loc miercuri, 20 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema “Ascetica și Mistica Creștină în Răsăritul Ortodox”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, avându-l invitat pe preot prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc miercuri, 20 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În Biserica Ortodoxă, ascetica și mistica nu sunt vocații specific monahale, cu înțelesuri restrictive sau de nepătruns pentru credinciosul creștin obișnuit, ci, așa cum ne dovedește însuși Părintele nostru Dumitru Stăniloae, ele constituie chiar calea mântuirii, adică a îndumnezeirii încă de aici a persoanei umane, prin Hristos Domnul, în Duhul Sfânt. Asceza este, așadar, lupta crâncenă cu patimile, cu aplecările păcătoase ale firii noastre, ce ne împing fără cruțare spre moartea sufletească. Privită ca disciplină teologică, mistica este cea mai nouă și mai târziu constituită între toate celelalte disci¬pline teologice. Ca obiect însă, deci ca realitate trăită în Biserica Ortodoxă, ea este existența creștinismului însuși. Ea constă în tendința omului religios de a-L cunoaște pe Dumnezeu și a trăi lucrurile divine altfel decât prin intermediul rațiunii și al prefigurației simbolurilor, adică printr-o cunoaștere contemplativă și imediată, deci intuită și revelată a lui Dumnezeu și a realității transcendente. În dialogul nostru vom aprofunda această temă cu referire la hermeneutica Sfintei Scripturi, la tradiția Bisericii Ortodoxe și la scrierile Sfinților Părinți. Totodată vom răspunde la întrebarea: cum sunt posibile asceza, iluminarea și îndumnezeirea omului modern, în condițiile societății contemporane tot mai mult secularizate?”, spune Marius Andreescu.
Conferința cu tema “Ce este arta contemporană?”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe criticul și istoricul de artă Pavel Șușară, eveniment care se va desfășura joi, 21 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Distinsul meu invitat va aborda problema discrepanțelor dintre acest tip de artă și receptivitatea publicului obișnuit cu arta clasică. Răspunsurile sale se vor axa pe definirea principalelor concepte ale esteticii actuale și pe demontarea mecanismelor ideologice care conduc la autopromovarea unor grupuri și la subminarea și invalidarea unei largi categorii de artiști canonici”, spune Leonid Dragomir.
Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC, ediția a XVII-a, sâmbătă, 23 noiembrie și duminică, 24 noiembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Pitești. Evenimentul va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de artiști consacrați ai genului. La concursul de interpretare se pot înscrie soliști vocali, artiști amatori, care au împlinit vârsta de 18 ani. Preselecția se va desfășura sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Pitești. Concurenţii vor trimite fişele de participare prin poştă, fax sau e-mail, până pe data de 21 noiembrie 2024, la adresa: CENTRUL CULTURAL PITEŞTI, CASA CĂRŢII, municipiul Piteşti, str. Craiovei nr. 2, bl. G1, sc. C, județul Argeș, cod 110013, tel./fax: 0248.219976, e-mail: cultcentre@yahoo.com. Regulamentul de organizare a festivalului și fișa de înscriere se pot descărca de pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro) și de pe pagina oficială de Facebook ale instituției. Juriul este format din personalități în domeniu: Adrian Grigoraș, dirijorul Orchestrei de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române (președintele juriului), istoricul și scriitorul Sevastian Tudor – director al Teatrului Alexandru Davila din Pitești timp de 20 de ani, etnomuzicologul Gheorghița Nicolae, realizatoare de emisiuni tv, interpreta de folclor și realizatoarea radio Polina Gheorghe, profesorul de canto popular și interpretul de folclor Valentin Grigorescu (directorul artistic al festivalului).
Recitalurile vor fi susținute de artiști consacrați: Panseluța Feraru și Ionică Minune, Mioara și Giani Lincan, Ana-Maria și Marian Mexicanu, Ionel Tudorache, Alina Alexandru, Costeluș de la Buzău. Acompaniază Taraful Marin Alexandru. Prezintă Maria Buză.
Biletele sunt puse în vânzare de vineri, 1 noiembrie, la Centrul Cultural Pitești – imobilul Casa Cărții, str. Craiovei nr. 2, bl. G1, sc. C, municipiul Pitești, județul Argeș, și pe platforma www.bilete.ro. Pentru informații suplimentare puteți suna la numărul de telefon al Centrului Cultural Pitești – 0248.219976.
Organizat de Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești, Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC își propune promovarea muzicii lăutărești autentice, omagierea marelui artist Zavaidoc (Marin Teodorescu), născut la Pitești la 8 martie 1896, precum și descoperirea de noi talente ale genului muzical.
Pitești. Evenimente de interes în următoarea perioadă.